DVAPUT RAZMISLITE, PA UBACITE KARTICU! Bankomat na moru? Ovo baš i nije MUDRA opcija!

Autor:

Vesti

08.08.2023

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Računajte da ćete platiti proviziju koja nije mala, međutim, nekad je i to bolje od sumnjivih menjačnica.

DVAPUT RAZMISLITE, PA UBACITE KARTICU! Bankomat na moru? Ovo baš i nije MUDRA opcija!

Foto: pixabay.com

Ukoliko odlučite da na odmoru koristite karticu za podizanje novca s bankomata, računajte da ćete morati da platite proviziju koja zavisi od visine transakcije, fiksnu naknadu, koja ide i preko četiri evra po transakciji, ili kombinaciju ova dva.

Ipak, treba imati na umu da, s druge strane, menjačnice jedva čekaju da im uđe loše obavešteni turista ne bi li mu valutu koju traži prodali po proizvoljnom kursu i iz te perspektive ove provizije na bankomatima su jeftinija opcija.

Međutim, najbolja opcija vam je da uradite detaljnu računicu u Srbiji i ponesete neophodan novac u kešu od kuće.

Jedan od važnih saveta je i da, ako već nosite karticu, proverite s bankom u Srbiji da li je neka banka na tržištu na koje idete deo iste grupe kao vaša. U tom slučaju, možete da izbegnete naplatu ovih naknada. Isto tako, obavezno otvorite devizni račun da biste izbegli konverziju dinara u evre kada plaćate karticom neku robu ili uslugu u inostranstvu.

GRČKA

Prema aktuelnoj ponudi banaka u Grčkoj, one će vam za korišćenje bankomata naplatiti fiksnu naknadu između dva i četiri evra. Potrebno je istaći da na grčkom tržištu postoje i turistički bankomati koji su vidno manji od standardnih, ne pripadaju nijednoj konkretnoj banci i naplaćuju u pojedinim slučajevima i duplo veće provizije.

HRVATSKA

Što se tiče Hrvatske, provizije na bankomatima zavise od banke do banke, pa se tako možete naći u situaciji da na bankomatu plaćate i fiksnu naknadu za dizanje keša, ali i kombinovanu, tj. fiksni iznos na koji se dodaje procenat transakcije. Na primer, ako fiksni deo naknade iznosi dva evra, plus procenat od 100 evra, koji želite da podignete, banke u Hrvatskoj će vam uzeti ukupno oko 4,5 evra provizije.

Prema aktuelnoj ponudi banaka, većina banaka u Hrvatskoj će vam naplatiti između 1,5 i 2,5 odsto vrednosti transakcije, plus fiksni iznos od 1,13 do preko dva evra. Pojedine banke uzimaju samo procenat od transakcije, s tim što imaju definisan minimum od oko tri evra.

CRNA GORA

Što se tiče Crne Gore, ako odlučite da se poslužite bankomatom, očekujte da će vam banke uzeti procenat vrednosti transakcije od 2,5 do tri odsto, ali većina banaka je definisala i minimalne iznose koje mogu da vam uzmu. Oni se kreću od dva do čak pet evra.

Pazite se duple konverzije

Kako navode na sajtu NBS, ukoliko posedujete platnu karticu koja zadužuje vaš dinarski račun, morate imati u vidu troškove konverzije valute, čija se visina razlikuje od vrste valute i same banke. Troškova konverzije neće biti ukoliko posedujete devizni račun u istoj valuti, povezan s vašom platnom karticom, koji će prilikom transakcije biti zadužen za odgovarajući iznos transakcije. Međutim, ukoliko vršite plaćanje u valuti koja je različita od valute na vašem deviznom računu, treba da znate da će banka u tom slučaju izvršiti duplu konverziju. Dakle, ukoliko ste robu i usluge plaćali u američkim dolarima, a devizni račun imate u evrima, banka će prvo izvršiti konverziju američkih dolara u dinare, a potom iz dinara u evre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading