UPOZORENJE! STIŽE JAK CIKLON U SRBIJU! Očekuje se DRASTIČAN pad temperature čak za 15 stepeni - pašće 50 litara kiše!

Autor:

Vesti

02.08.2023

21:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom vikenda očekuju se obilne padavine i jače zahlađenje.

UPOZORENJE! STIŽE JAK CIKLON U SRBIJU! Očekuje se DRASTIČAN pad temperature čak za 15 stepeni - pašće 50 litara kiše!

Foto: Shutterstock

Najavljuju se jake oluje za vikend u Srbiji, nakon dva veoma topla dana. Ovo promenljivo vreme rezultat je snažnog ciklona koji se nalazi nad severozapadnom Evropom, a koji će se premestiti prema našem području.

Ciklon će proći preko severa Evrope, dok će hladni front ići preko Alpa i stvoriti sekundarni ciklon u Đenovskom zalivu.

U petak, vazdušni pritisak će biti u padu, a već uveče očekuje se pogoršanje vremena s predfrontalnim nestabilnostima, pljuskovima i grmljavinom, uz moguće oluje. Tokom vikenda očekuju se obilne padavine i jače zahlađenje.

Visinska dolina će se spustiti sa severa preko našeg područja, donoseći osetno hladniji vazduh.

Severozapadni, zapadni i jugozapadni predeli Srbije će prvi biti pogođeni ovim sistemima u subotu, a tokom poslepodneva i ostali predeli. Temperatura će varirati od 24°C na zapadu do 36°C na jugoistoku, ali će pasti osetno nakon prolaska hladnog fronta.

Očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, a mogući su i grmljavinski olujni sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Kiša će biti obilna, sa prognozom od 20 do 40 mm po kvadratnom metru, a lokalno i preko 50 mm, što može prouzrokovati bujice i poplave, posebno u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije.

Nivo reka je nizak, pa nema opasnosti od izlivanja većih i srednjih reka, ali potrebna je opreznost kod manjih bujičnih tokova.

Drugog dana vikenda, Srbija će biti u zadnjem delu ciklona i pod uticajem snažnog severozapadnog strujanja, donoseći još svežiji vazduh. Temperature će biti ispod proseka, a kiša će se nastaviti, naročito na severozapadu zemlje.

U ponedeljak će biti vrlo sveže, ali od utorka se očekuje porast temperatura. Stoga, građani bi trebali biti pripremljeni na promenljive vremenske uslove i preduzeti potrebne mere predostrožnosti kako bi se izbegle moguće nevolje usled jakih oluja i obilnih padavina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading