SVINJETINU NEĆE NI DA JE DŽABE: Afrička kuga preti da uništi domaće svinjarstvo

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi na svadbama i proslavama konzumiraju samo jagnjeće pečenje u strahu od zaraze, kaže vlasnica jednog restorana.

SVINJETINU NEĆE NI DA JE DŽABE: Afrička kuga preti da uništi domaće svinjarstvo

Foto: Tanjug/Dušan Aničić, Profimedia

Afrička kuga desetkovala je obore u Srbiji, iako ova bolest nema nikakvog uticaja na ljude, svinjetinu niko ne želi da jede. To je najočitije na svadbama.

Naime, kako je ispričao jedan Beograđanin Ivan Nikolić, koji je bio na dve svadbe proteklog vikenda, svinjsko pečenje niko neće ni da takne.

- Kad konobar donese na sto svi prvo pitaju da li je praseće ili jagnjeće. Stariji još neko i ume, ali ovi mlađi se samo pogledaju međusobno, niko ne uzima. Na svakom stolu puni ovali prasetine i tako do kraja veselja - kaže Nikolić.

BACILI 30 KILOGRAMA

Da je zaista tako, potvrđuje i vlasnica jednog restorana koji organizuje i svadbe.

- Bacili smo 30 kilograma pečenja. Sada zovemo mladence da im ponudimo da uzmu samo jagnjeće da gosti ne bi ostali gladni, a platili su. Sve što iznesemo je prošlo kontrolu, ima pečat, ali se ljudi izgleda plaše - dodaje ona.

Kako objašnjavaju iz Uprave za veterinu, afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest za koju vakcina ne postoji, ali napada isključivo svinje i divlje svinje i ne predstavlja opasnost za ljude, koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima, koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Ipak, čovek može da bude prenosilac.

EKONOMSKA ŠTETA

Iz Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije ističu da je afrička kuga svinja donela brojne probleme i da je pitanje šta će se dešavati sa cenom svinjskog mesa i sa brojem svinja. Sekretar tog udruženja Nenad Budimirović naglasio je da će biti teško održati proizvodnju svinja i svinjskog mesa, a problema u proizvodnji bilo je i pre pojave afričke kuge svinja.

- Do petka je eutanazirano oko 18.000 svinja. Bolest koja je zahvatila veći broj opština i okruga i kod nas je bolest u razvitku. To možemo da povežemo sa migracijom turista i velikim prometom ljudi u letnjem periodu. Nije nam ovo trebalo. Svakako će ovo biti jedna teška borba, a vidimo i da je u Evropi cena svinjskog mesa porasla i sada je nekih 3,3 evra po kilogramu, a bila je 2,3 evra. Srbija ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za sopstvene potrebe - kaže Budimirović.

Piletina preuzela primat

Da Srbi izbegavaju svinjetinu, pokazuje i potrošnja. Naime, kako kaže Budimirović, primat je preuzelo pileće meso.

- Na godišnjem nivou, u Srbiji se potroši oko 16 kilograma svinjskog mesa. Doskoro je to bilo 18, ali je primat preuzelo pileće. Više se koristi, lakše sprema i smatra se da je zdravije. Iz tog razloga su prema potrošnji ove dve vrste mesa zamenile mesta - kaže on.

Krpelji glavni prenosnici

Afičku kugu svinja izaziva AKS, DNK i jedini je poznati DNK virus koji može inficirati i beskičmenjaka i kičmenjake. Stalnim rezervoarom virusa smatraju se afričke divlje svinje, koje ne obole, ali su dugotrajne kliconoše. Najčešći način prenosa zaraze sa divljih na domaće svinje je putem krpelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading