SRBI SPASLI STRANE TURISTE SA POTONULOG GLISERA U CRNOJ GORI "Talasi su ih nosili ka stenama! Morali smo brzo da reagujemo"

Autor:

Vesti

28.07.2023

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od devet osoba, koje su se našle u uzburkanom moru, oni su spasili šest, dok je preostalo troje spasio drugi brod. Na gliseru su bili turisti iz Rumunije i Švajcarske

SRBI SPASLI STRANE TURISTE SA POTONULOG GLISERA U CRNOJ GORI "Talasi su ih nosili ka stenama! Morali smo brzo da reagujemo"

Foto: RTCG/Printscreen

Marko Radanović i Nemanja Trifunović, članovi Gorske službe spašavanja Srbije i iskusni pomorci, spasili su u četvrtak šest osoba sa glisera "Barakuda", koje su na putu ka Plavoj špilji iznenadili visoki talasi.

Pukom srećom izbegnuta je tragedija kod Luštice, jer i jedrilica koja je spašavala turiste sa potonulog glisera udarila u podvodne stene i u jednom trenutku akcija, ali i spasioci, bili su ugroženi.

 

 

Radanović za portal RTCG kaže da su naišli u trenutku kada je uzburkano more kod rta Veslo počelo da puni korito glisera i kada je bilo izvesno da će potonuti. Akcija spasavanja, kaže, počela je odmah...

Od devet osoba, koje su se našle u uzburkanom moru, oni su spasili šest, dok je preostalo troje spasio drugi brod. Na gliseru su bili turisti iz Rumunije i Švajcarske.

Foto: RTCG/Printscreen

 

"Izrazito jak maestral, snage do 25 čvorova iznenada je podigao visoke talase, nosio je putnike ka stenama i otežavao je akciju spasavanja. Pukom srećom je izbegnuta tragedija većih razmera kada je Nemanjina jedrilica prilikom prikupljanja brodolomaca iz mora u jednom momentu listom kormila udarila podvodne stene. Udarac nije onesposobio upravljački sistem, te je akcija spasavanja uspešno okončana", ispričao je Radanović.

Akcija je trajala 15-ak minuta, budući da se, kako kaže, moralo brzo reagovati.

Ističe da su svi putnici imali propisane prsluke za spašavanje, a skiper glisera je poslednji napustio svoje već polupotonulo plovilo.

"More nas uči da budemo ponizni pred veličanstvenom silom prirode", ističe Radanović.

Foto: RTCG/Printscreen

 

"Barakuda" je registrovan na kapacitet od 11 putnika i inače saobraća do Plave špilje.
Nakon incidenta, gliser je drugo plovilo teglilo do luke u Zelenici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading