OD SEPTEMBRA U SVIM PORODILIŠTIMA: Obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju - SVE TO O TROŠKU DRŽAVE!

Autor:

Vesti

14.07.2023

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za ovaj novi neonatalni skrining država će izdvojiti oko 62.000.000 dinara godišnje

OD SEPTEMBRA U SVIM PORODILIŠTIMA: Obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju - SVE TO O TROŠKU DRŽAVE!

Foto: Rina

RFZO će od septembra omogućiti obavezni skrining (genetska analiza iz krvi bebe) na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), što znači da će se o trošku države sprovoditi kod svih novorođenih beba u svim porodilištima u Srbiji.

Do sada se neonatalni skrining na SMA sprovodio kroz pilot projekat za svu novoređenu decu u dva porodilišta, GAK Nardoni front i KC Kragujevac, a od sada u svim porodilištima.

Cilj i značaj ovog obaveznog skrininga je da se što ranije otkriju novi slučajevi, odnosno postavi dijagnoza kako bi bebe u najranijoj fazi bolesti dobile terapiju, a to je od suštinskog značaja za efekte lečenja i usporavanje napredovanja bolesti.

Imajući u vidu broj beba koji se godišnje rodi u Srbiji, za ovaj novi neonatalni skrining država će izdvojiti oko 62.000.000 dinara godišnje.

Podsetimo

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić istakao je da će do kraja godine Srbija za retke bolesti i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu uložiti 30 novih miliona evra. On je takođe istakao i da dečaku Lavu Teodoroviću iz Novog Sada treba najskuplji lek - Zolgensma.

- Nadamo se da ćemo doneti pravilnik po kome će država maksimalno za osmoro dece na godišnjem nivou platiti to. To će biti teško, ne zato što nemamo para, već moramo da spuštamo deficit - rekao je Vučić.

Predsednik je dodao i da je doneta odluka da se svakom detetu na rođenju rade genetski testovi i skrining za spinalnu mišićnu atrofiju. Testovi će se raditi u svakom porodilištu u Srbiji od septembra, a država će uložiti 62 miliona dinara.

On je dodao i da je Srbija u pet zemalja u Evropi po nivou podrške različitim licima i deci za retke bolesti, da su uvedeni inovativni lekovi, ali da će to biti ubrzano, kao i da će mnogo veći broj dece biti poslat na dijagnostiku i lečenje u inostranstvo.

Vučić je izneo i podatke da je u periodu od 2008. do 2012. na lečenje poslato 440 dece, a za period od 2012. do sada 4.887 dece, što je 11 puta više dece.

Za retke bolesti do 2012. uloženo je 130 miliona dinara, a posle toga do sada stotinu miliona evra.

- Trudimo se da potrošimo novac na najugroženije, da deca i roditelji mogu da leče svoju decu i da nam je život ljudi i dece preči od svega - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading