OPREZ U SAOBRAĆAJU! PREVARANTI NAMERNO IZAZIVAJU SUDARE: Naglo koče, izleću ili seku , a onda traže keš! Evo ko im je META!

Autor:

Vesti

06.07.2023

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni odbijaju da se zove policija već isključivo traže novac u kešu, upozoravaju na društvenim mrežama

OPREZ U SAOBRAĆAJU! PREVARANTI NAMERNO IZAZIVAJU SUDARE:  Naglo koče, izleću ili seku , a onda traže keš! Evo ko im je META!

Foto: pixabay.com

Prevaranti namerno izazivaju saobraćajne nezgode naglim kočenjem, izletanjem ili presretanjem! 

Pojedini korisnici društvenih mreža požalili su se na ovaj problem, a neki čak sumnjaju da iza svega stoji organizovana grupa prevaranata. Meta su im skuplja vozila, odbijaju da se zove policija, a sve rade u cilju kako bi uzeli novac od vozača automobila sa kojim su se sudarili, upozoravaju sagovornici Kurira!

- Prestupnici pokušavaju da uzmu pare tako što namerno naprave udes, udaraju kolima ljude koji imaju malo skuplje automobile i traže im novac kao kompenzaciju za štetu koju oni namerno prouzrokuju, npr. namerno naglo koče, izleću ili seku, uglavnom nešto što se ne može sprečiti jer nemate vremena da odreagujete. Oni odbijaju da se zove policija već isključivo traže novac u kešu - navodi se u objavi jednog korisnika u grupi "Serbialive Beograd".

Požalio se još jedan korisnik:

- Meni se to desilo i platio sam, ipak sam udario otpozadi, jer je lik namerno zakočuo naglo ni zbog čega.

Jedna gospođa je dodala da je par puta imala sličnu situaciju, ali da su prevaranti pobegli odmah nakon poziva policiji.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić potvrđuje da se ovo događa, ali i da postoje pešaci koji se namerno bacaju pod kola kako bi uzeli novac.

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

 

- Međutim, oni odustaju vrlo brzo od traženja para ako neko ima snimak. Ovo sve spada u pokušaj prevare. Vozači bi u ovakavim situacijama trebalo da pozovu policiju ili da naprave Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, nikako ne treba davati novac - kaže Vujanić za Kurir.

Damir Okanović direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja takođe savetuje da se pozove policija ili popuni Evropski izveštaj, jer u tom slučaju ne postoji prekršajni postupak, već osiguranje plaća odšetu oštećenom.

- Nema razloga da bilo šta vade iz džepa. Kod nas postoji pogrešan stav da je u slučaju sudara sa sustizanjem, odnosno naletanjem otpozadi, po pravilu kriv onaj pozadi, što nije tačno. Posledica tog pogrešnog stava dovodi do toga da imamo prevarante koji se time služe, imamo ljude koji namerno koče i izazivaju nezgodu, pri tom uvek biraju luksuzna vozila - navodi Okanović.

Foto: RTS/printscreen

 

Okanović: Nije uvek kriv onaj pozadi!

Okanović ističe da je, ukoliko prednje vozilo naglo koči bez opravdanog razloga, kriv vozač prednjeg vozila, a ne zadnjeg.

- Naglo kočenje ili neke druge nagle radnje mogu se izvoditi samo u slučaju kako bi se izbegla neka potencijalna opasnost na putu. Mali savet vozačima je i da ugrade auto kamere zbog toga što jedan od vidova iznude jeste da neko naglo koči dok stojite u mestu, recimo ubaci u rikverc i udari vas, da bi rekao da ste vi njega udarili otpozadi - objašnjava Okanović.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading