SVI MISLE DA JE VAŽNO, ALI SAMO TREĆINA VODI RAČUNA Korisnici interneta strahuju od prevaranata, ali nisu oni jedini od kojih zaziru

Autor:

Vesti

04.07.2023

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih godina porastao je procenat građana koji brinu da bi njihovim podacima na internetu mogli da pristupe oglašivači reklamne agencije

SVI MISLE DA JE VAŽNO, ALI SAMO TREĆINA VODI RAČUNA Korisnici interneta strahuju od prevaranata, ali nisu oni jedini od kojih zaziru

Foto: Shutterstock

Prema istraživanju "Percepcija građana o zaštiti podataka o ličnosti", koje je sprovedeno krajem aprila i početkom maja ove godine, 80 odsto građana u Srbiji smatra da je rizik od zloupotrebe podataka o ličnosti donekle ili veoma visok, a većina veruje da policija, vojska i zdravstvene ustanove koriste njihove podatke o ličnosti na zakonit način.

Istraživanje, koje je predstavljeno danas u Beogradu, realizovano je na uzorku od 1.200 ispitanika i obradilo je, između ostalog, teme o stavovima građana prema podacima o ličnosti i njihovoj svesti o zaštiti tih podataka, kao i rizicima.

Istraživanje pokazuje da oko 59 odsto građana razmišlja o prikupljanju, obradi i čuvanju podataka o ličnosti, a 80 odsto smatra da je ta tema važna. Takođe, pokazuje i da korisnici interneta najviše brinu da bi njihovim podacima o ličnosti mogli da pristupe kriminalci ili prevaranti, ali i da je u odnosu na istraživanje pre tri godine, porastao procenat građana koji brinu da bi njihovim podacima na internetu mogli da pristupe oglašivači reklamne agencije!

Nešto manje od trećine građana smatra da svoje podatke štiti bar u određenoj meri, najviše ih zanima ko može da im traži podatke o ličnosti, a kada je reč o zloupotrebi kome bi mogli da se obrate i kakva imaju prava.

Foto: pexels.com

 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je novinarima da je istraživanje, koje je sprovela agencija TMG Insights uz podršku OEBS-a, veoma značajno, jer pokazuje kakva je svest građana o zaštiti podataka o ličnosti.

"Ovo je drugo istraživanje u nizu koje nam omogućava da vidimo šta smo uradili za ove nepune tri godine, da li smo napravili neki napredak", rekao je on.

Dodao je da istraživanje pokazuje blagi napredak, jer su građani svesniji potrebe zaštite podataka o ličnosti, rizika i opasnosti, kao i toga kome mogu da se obrate u slučaju da sumnjaju ili znaju da su njihovi podaci ugroženi.

"To još uvek nije na dovoljnom nivou, posebno ako uzmemo u obzir rizike koje doneosi savremeno doba i digitalizacija i naročito sve veća upotreba veštačke inteligencije", rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading