EVO ŠTA MORATE URADITI AKO VAM UKRADU DOKUMENTA U GRČKOJ: Uz jedan papir brže ćete dobiti privremene isprave, a sve to košta OVOLIKO!

Autor:

Vesti

03.07.2023

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U slučaju krađe dokumenata ukoliko imate sa sobom ove dokaze o identifikaciji postupak će biti mnogo lakši i brži.

EVO ŠTA MORATE URADITI AKO VAM UKRADU DOKUMENTA U GRČKOJ: Uz jedan papir brže ćete dobiti privremene isprave, a sve to košta OVOLIKO!

Foto: Pixabay, Profimedia

Srpski pasoši u Grčkoj

Tokom prethodnih godina pojedinim turistima preselo je letovanje u Grčkoj zbog krađe ličnih dokumenata! Lopovi vrebaju na svakom čošku, a preporuka je da na godišnji odmor ponesete i fotokopiju ličnog dokumenta!

- Kada krenete na odmor u Grčku imajte sa sobom neki od dokaza identiteta sa fotografijom - fotokopiju prve strane pasoša, lične karte ili vozačke dozvole i eventualno izvod iz matične knjige rođenih - savetuje stranica Grčka info.

Oni dodaju da ova dokumenta pre odlaska na put turisti mogu odštampati ili ih slikati i sačuvati u telefonu.

- U slučaju krađe dokumenata ukoliko imate sa sobom ove dokaze o identifikaciji postupak će biti mnogo lakši i brži - navodi se.

Ukoliko dođe do krađe dokumenata najpre treba otići u najbližu policijsku stanicu.

- Policijskom službeniku ćete dati svoje podatke, a on će vam izdati potvrdu o izgubljenom pasošu i ostalim dokumentima. Potvrdu koju ste dobili u policiji zadržaćete kod sebe za kasnije u slučaju rutinske policijske kontrole kada je potrebno da pokažete bilo koji dokaz o identifikaciji - objašnjeno je na stranici Grčka info.

Sa potvrdom koju dobijete u policiji treba da odete u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Solunu ili Atini, zavisno od toga gde se nalazite u Grčkoj, gde ćete dati izjavu o krađi, odnosno gubitku pasoša i pokrenuti postupak za izdavanje privremene putne isprave ili takozvanog privremenog pasoša (potrebno je 2-3 dana za izradu).

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Pasoš

- Biće potrebno da platite i administrativnu taksu koja u konzulatu u Solunu po pasošu iznosi 43€ i da donesete dve slike za svaku privremenu putnu ispravu. U slučaju da ste ostali bez novca i da nemate mogućnost da platite taksu, a nemate od koga da pozajmite, budite spremni da pozovite rođake ili prijatelje u Srbiji koji će vam novac najbrže poslati Western Union-om ili u vaše ime uplatiti novac na račun konzulata - navodi se i dodaje:

- Ukoliko kod sebe nemate nijedan drugi dokument, kao što je lična karta na primer, nakon uplate takse konzulat će poslati zahtev MUP-u Srbije koji će im radi identifikacije proslediti vaše fotokopije pasoša. Zbog ovoga bi bilo veoma korisno da ubuduće kada krenete na odmor u Grčku imate sa sobom neki od dokaza identiteta sa fotografijom: fotokopiju prve strane pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, i eventualno izvod iz matične knjige rođenih. Ova dokumenta možete pre polaska na put odštampati, slikati mobilnim telefonom ili ih skenirati i uploadovati na email.

Objašnjeno je da najčešće u saradnji sa MUP Srbije konzulat vrši proveru identiteta, a da u najkraćem roku šalju kurirskom službom privremenu putnu ispravu u mesto gde se nalazite.

- Ako su vam ukradeni ili ste izgubili vozačku i saobraćajnu dozvolu u Grčkoj, za povratak u Srbiju biće vam dovoljna potvrda iz grčke policije o nestanku dokumenata - navodi se na stranici Grčka info.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading