BESPLATNA PRAVNA POMOĆ DECI U UBU: Na nasilje u porodici se odmah reaguje!

Autor:

Vesti

30.06.2023

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U opštini Ub postoji besplatna pravna pomoć za ljude koji imaju pravni problem (razvod, ne mogu da naplate alimentacije/izdržavanja za decu, nasilje nad decom u porodici...), a nisu u mogućnosti da plate advokata. U samoj zgradi opštine nalazi se kancelarija gde možete ostvariti ovo pravo i to dva puta nedeljno, osim kada je u pitanju hitna situacija- nasilje u porodici, zlostavljeno dete, tada se radi po potrebi.

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ DECI U UBU: Na nasilje u porodici se odmah reaguje!

Foto: shutterstock

Ako se dete obrati ovoj službi - preko učitelja, natavnika ili samo dete dođe, zaposleni odmah obaveštavaju Centar za socijalni rad, policiju, školu (ako nisu oni prijavili), kao i udruženja koja se bave zaštitom dece i sprovodi se postupak. To je hitan postupak.

Prvo se proverava da li je prijavljeno istina, da li je u pitanju fizičko ili psihičko nasilje, uključuju se i lekari u proveru. Paralelno, kontaktiraju se komšije, učitelji, škola, drugari... Gleda se odmah i da li dete treba da se izmesti iz porodice, ako treba, odmah se pokreće akcija da se dete negde smesti, pa se onda sprovodi postupak.

Foto: shutterstock

Ovi postupci se sprovode po hitnoj proceduri

Mir i sigurnost deteta su na prvom mestu, a operativne stvari traju jako kratko. Advokatska komora Šabac (nadležna teritorijalno) daje advokata sa spiska advokata koji su se prijavili za pružanje besplatne pravne pomoći i on zastupa dete u tom postupku uz saradnju sa Centrom za socijalni rad. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading