SOCIJALNA POMOĆ MATERIJALNO UGROŽENIM PORODICAMA U UBU: Kako da se prijavite i koliko novca možete da očekujete

Autor:

Vesti

26.06.2023

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani koji žive na opštini teritorije Ub i koji imaju finansijske probleme, bilo da su u pitanju materijalno ugrožene porodice, samohrani roditelji, deca i ljudi kojima je potrebna tuđa nega i pomoć, mogu da računaju na pomoć tamošnjeg Centra za socijalni rad. Deo sredstava za funkcionisanje Centra obezbeđuje se iz budžeta Srbije, a deo iz budžeta opštine.

SOCIJALNA POMOĆ MATERIJALNO UGROŽENIM PORODICAMA U UBU: Kako da se prijavite i koliko novca možete da očekujete

Foto: Shutterstock

Davanja za materijalno ugrožene porodice, od 1. aprila 2023, iznose 11.122 dinara za osobu koja je nosilac prava, a svaka naredna osoba u porodici koja je punoletna dobija 5.561 dinar, dok maloletna osoba dobija po 3.337 dinara.

Da bi se ostvarilo ovo pravo, potrebno je da porodica koja se javi Centru ima prebivalište na teritoriji opštine Ub, nema prihode i nema imovinu, ili da ima imovinu u okviru dozvoljenog cenzusa.

To znači da mogu da imaju do 50 ari placa, ukoliko su radno sposobni, odnosno do jednog hektara ukoliko su radno nesposobni. Potrebno je da odnesete u Centar za socijalni rad lične karte svih članova porodice (punoletnih), dok se za decu mlađu od 18 godina potrebni papiri vade na licu mesta (to radi služba preko e- uprave).

Foto: Shutterstock

Popunjavanje zahteva u Centru za socijalni rad je jednostavno

Potom radnici Centra za socijalni rad obave razgovor sa podnosiocem prijave, popuni se zahtev na licu mesta i ukoliko su ispunjeni svi ulovi isplata kreće od sledećeg meseca. 

Sva socijalna davanja se usklađuju (povećavaju) dva puta godišnje - 1. aprila i 1. oktobra. Novac se dodeljuje za najviše šest članova u domaćinstvu.

Dakle, ako se za ovu vrstu pomoći javi porodica koja ima sedmoro dece (otac, majka plus sedmoro dece, devet ih je ukupno u domaćinstvu), sredstva će dobijati samo za njih šestoro. Ostala lica mogu da budu prikazana u rešenju i da ostvare neke olakšice. 

* Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading