POLJOPRIVREDNICI U PANICI: Svinjska afrička kuga HARA domaćinstvima - biće zabranjene i stočne pijace!

Autor:

Svet

26.06.2023

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prisustvo svinjske afričke kuge potvrđeno je zvanično u četvrtak.

POLJOPRIVREDNICI U PANICI: Svinjska afrička kuga HARA domaćinstvima - biće zabranjene i stočne pijace!

Foto: RINA

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske do danas je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na devet imanja, na području Grada Bijeljina.

- Na četiri imanja, na osnovu sumnje, izvršeno je uzorkovanje i rezultate čekamo u toku dana - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Afrička kuga svinja je, kako kažu, bolest koju širi čovek, za razliku od klasične kuge svinja koju šire životinje.

- Iz tog razloga apel vlasnicima životinja da pojačaju biosigurnosne mere na svojim imanjima, ograniče kretanja, zatvore dvorišta, obavezno postavljanje dezbarijera - objašnjavaju u Ministarstvu.

Svaku promena na životinji i uginuće obavezno treba prijaviti nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru kako bi epizootiološka služba moga provesti epizootiološko izviđanje.

- Sve službe su na terenu, u gradu Bijeljina je formiran Lokalni krizni centar koji je dobio sve instrukcije za postupanje u cilju sprečavanja pojave i širenja bolesti. Određeno je mesto za neškodljivo uklanjanje životinja - tvrde u Ministarstvu.

Od svih učesnika u sprovođenju naloženih mera očekuje se brza reakcija i odgovorno ponašanje u cilju suzbijanja širenja bolesti.

U toku dana Ministarstvo će doneti rešenje o zabrani održavanja sajmova, izložbi i stočnih pijaca na teritoriji Grada Bijeljina u cilju sprovođenja mera na suzbijanju širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

- Još jednom ponavljamo, da nema mesta panici, svako treba da je odgovoran u sprovođenju mera iz svoje nadležnosti, službe pustiti da rade svoj posao po propisanim procedurama, a vlasnici da prijavljuju uginuća i da budu odgovorni prema sebi, a tako i okolini. Neodgovorno ponašanje vlasnika samo doprinosi širenju bolesti - saopšteno je iz resornog ministarstva.

Prisustvo svinjske afričke kuge potvrđeno je zvanično u četvrtak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading