POPADALI ZBOG TELEFONA: Košarkaši koji su nameštali utakmice u KLS i kladili se na njih otkriveni zahvaljujući SMS porukama!

Autor:

Sport

30.06.2023

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada FIBA završi istragu i izrekne novčane kazne i suspenzije umešaće se srpska policija, tužilaštvo i sudovi. Biće uhapšeno više desetina košarkaša i njihovih pomagača, kojima preti duga robija.

POPADALI ZBOG TELEFONA: Košarkaši koji su nameštali utakmice u KLS i kladili se na njih otkriveni zahvaljujući SMS porukama!

Foto: Shutterstock, profimedia

Nameštanju utakmica u srpskoj košarci je odzvonilo. Kao bomba odjeknula je vest da FIBA sprovodi istragu protiv više srpskih košarkaša, koji su umešani u nameštanje utakmica kako bi zgrnuli bogatstvo, a sve je isplivalo u javnost kada je Košarkaška liga Srbije izdala detaljno saopštenje.

Kada FIBA završi posao i dokaže krivicu osumnjičenih, pa u skladu sa svojim ingerencijama izrekne novčane kazne i suspenzije, možda i doživotne za bavljenje košarkom, na red stupaju pravosudni organi Srbije. Prema saznanjima "Republike", policiji, tužilaštvu i sudovima biće dostavljena kompletna dokumentacija sa nedvosmislenim dokazima o umešanosti pojedinaca koji su se udružili i razradili neverovatnu šemu.

- FIBA sprovodi istragu, a KLS samo pomaže. Za sve izgrednike biće nulta tolerancija. Međutim, ne treba da se boje samo novčanih kazni i suspenzija. Ceo predmet će biti predat nadležnim organima. Za očekivati je da će usediti opsežna akcija, hapšenja desetine košarkaša i njihovih saučesnika, sudski procesi i nadam se izrečenim zatvorskim kaznama. Samo tako će moći da se spere ljaga sa srpske košarke i da nikome više ne padne na pamet da namešta utakmice - otkrio je za "Republiku" izvor dobro upućen u istragu.

Foto: Printscreen

Logo Košarkaške lige Srbije

Prema rečima našeg sagovornika, oni su se kladili na međusobne, pa i na svoje, mečeve sa ciljem da ih ne uhvate u prevari. Međutim, nisu bili oprezni pa su svi "popadali" i to zbog prepiski u mobilnim telefonima. FIBA posle uvida u prepiske istražuje sumnjive utakmice i učinke igrača tokom 2021. i 2022. godine. Košarkaška liga Srbije obaveštena je preko SWISH programa, ali će glavni posao odraditi FIBA.

- Reč je o košarkašima klubova koji već godinama igraju KLS, igračima srednjeg ranga čije su plate oko 1.500 evra. Oni su se kladili na svoje i tuđe mečeve tako što su se dogovarali SMS porukama, pozivima, i preko popularnih aplikacija šta ko od njih treba da odigra, bilo da je reč o pobedi, porazu, ili što je najlakše namestiti "minus" i "plus" poene na utakmici. To ih je i razotkrilo, te prepiske u telefonima koji su već veštačeni, kao i pozivi za koje postoji evidencija, FIBA ima svu dokumentaciju. Za sada je dokazana umešanost manje od deset košarkaša, ali kako istraga još uvek traje verovatno će taj broj biti veći. Indikativno je da su se ti košarkaši udružili u krugove, tačno se znalo kad se ko i na čiji meč kladi kako bi zavarali trag - dodao je naš sagovornik pa još detaljnije objasnio šemu:

- Indikativno je i to što je dosta uplata od 500 do 1.000 evra išlo preko kladionica u Aziji. Da li je u Aziji bilo pomagača tek treba da se utvrdi, kao i da li je neko od naših tamošnji internacionalaca učestvovao u prevarama. Oni su na taj način samo jednom opkladom mogli da zarade više nego što imaju hirurzi u srpskim bolnicama. Zato treba da ih je sramota. Malo im je bilo njihovih 1.500 evra, a ponavljam, u pitanju su prosečni igrači. Koliko mi je poznato niko od njih nije bio reprezentativac, nije igrao u vodećim srpskim klubovima, eventualno možda u mlađim kategorijama - zaključio je sagovornik "Republike".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading