DANAS POČINJE NAJSTROŽI POST!

Autor:

Vesti

19.02.2018

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki post počinje danas. On je ujedno najstroži i najduži post u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a traje 48 dana, odnosno, do Uskrsa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Veliki post počinje danas

Naziva se još i Veliki post (zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja), Časni post (zato što obuhvata vreme stradanja Hristovog i Njegovog razapinjanja na Časni krst), Velika četrdesetnica (zato što je ukupno trajanje posta četrdeset dana). 

Što se tiče običaja važno jer da se se hrana priprema na vodi, pogotovu sredom i petkom. Vino i ulje dozvoljeno je samo subotom i nedeljom. Ako neko oseti slabost, i tokom drugih dana, sem sredom i petkom, i želi hranu da priprema na ulju, to može da uradi ako dobije poseban blagoslov duhovnika ili parohijskog sveštenika.

Prva tri dana Velikog petka se od davnina poste posebno strogo, kao i tokom Velike subote koja predstavlja jedinu posnu subotu tokom godine, prenosi telegraf.rs.

Ovaj najstrožiji post tokom godine ima svoje periode, odnosno nedelje posebnog naziva i posebnih pravila prilikom uzdržanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Hranu na ulju možete da jedete samo ako dobijete blagoslov

Post pre svega predstavlja moralni i etički čin i izraz je stvarne ljubavi prema Bogu i Sinu Božjem. Svako ko se odluči na post dužan je da ispoštuje sva pravila posta. Na taj način pojedinac se priprema za pričest, koji dolazi kao nagrada za to odricanje.

Vernici bi trebalo da se oslobode rđavih misli, kao što se tih dana oslobađaju masne hrane.U postu duh treba da se uzdigne nad telom i to je jedini i pravi način na koji se hrišćani pripremaju za obeležavanje i proslavu Uskrsa.

U nekim delovima Crne Gore poštuje se običaj da prvo jutro Velikog posta na vratima osvane krst od testa, za koji deca smatraju da ga je tu ostavila baba Korizma. Njome se deca plaše, lakše se privole na pridržavanje posta. Kaže se da baba decu koja pojedu nešto mrsno nosi u pećinu, a roditelji mogu da ih otkupe tek na Vaskrs, kada donesu mnogo šarenih jaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading