NAJEZDA KOMARACA U SRBIJI! Ko preživi pričaće: Ulaze u usta i oči! A U JULU TEK SLEDI PAKAO!

Autor:

Vesti

14.06.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih nedelja su rasli vodostaji velikih reka što je dovelo do njihovog izlivanja i formiranja žarišta za razvoj rečnih komaraca

NAJEZDA KOMARACA U SRBIJI! Ko preživi pričaće: Ulaze u usta i oči! A U JULU TEK SLEDI PAKAO!

Foto: Shutterstock

Stanovnici prestonice, ali i drugih mesta širom Srbije masovno se žale na najezdu komaraca, čak i tu jutranjim časovima, te da su toliko naporni da ulaze čak i u usta i oči. Jedna mama objavila je na Instragramu fotografiju trogodišnjeg sina kom je glava doslovno otekla od ujeda, uz komentar kada će prskati krvopije koje danima terorišu građane?

Kako objašnjava Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta, poslednjih nedelja su rasli vodostaji velikih reka, a naročito Dunava, što je dovelo do njihovog izlivanja i formiranja brojnih funkcionalnih žarišta za razvoj rečnih komaraca. Sa druge strane nepovoljni meteorološki uslovi su onemogućavali tretmane. Sve to je uticalo da ih ima više nego inače. Dobra vest je da, osim što kod nekog izazivaju alergijske reakcije, ne prenose bilo kakve bolesti na ljude.

- Radi se o većem broju vrsta (dvadesetak) tzv. rečnih komaraca koji se razvijaju oko reka, bara i većim odgovarajućim vodenim basenima. Mogu biti izuzetno brojni. Oni nas mogu uznemiravati prilikom šetnje pored reka i na otvorenom prostoru, ali ne prenose bilo kakve bolesti na ljude. Ne očekujem da će biti baš tako dramatično kao u Vukovaru - kaže Tomanović.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/Legionar

Reč je o rečnim komarcima koji ne prenose bolesti

Što je još gore, meteorolozi još uvek nisu objavili kraj nevremenu koje će, prema prognozama, trajati i veći doe ove sedmice. Mnoga mesta u Srbiji su zadesile poplave što su sve idealni uslovi za razmnožavanje. 

U Vukovaru opsadno stanje

I u Hrvatskoj je prava najezda komaraca, posebno u istočnom delu zemlje, tolika da je gradonačelnik Vukovara Ivan Peneva zatražio proglašenje elementarne nepogode jer se u 15 minuta registruje 100 ujeda komaraca, te da je ljudima otežano normalno funkcionisanje života.

Kako objašnjavaju lekari, svako različiti reaguje na ubod. Neko ima samo tačkicu, neko plih, neko otok kao ovaj trogodišnji dečak. Oni koji su osetljiviji, savet je da koriste antihistaminike i repelenti koji sprečavaju ujede. Bolje je nositi svetlu odeću. 

Međutim, nisu samo komarci problem, već i ambrozija. Sa prvim lepim danima posle velike količine vlage svi korovi su u punom razvoju, a ambrozija će umesto u avgustu, početi da cveta već tokom jula. Najteže će će biti stanovnicima Obrenovca, Mladenovca, Kosmaja i priobalja Save i Dunava koji su mapirani kao izvorišta ambrozije.

Republika

Foto: pixabay.com

 Ambrozija će ove godine krenuti u julu

 

  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading