PREVARANTI S FAKULTETA NEMAJU AKREDITACIJU, A UPISUJU STUDENTE: Nastavlja se farsa na Univerzitetu Union Nikola Tesla

Autor: T. B. - E. S. T.

Vesti

07.06.2023

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji uplaćuju jer ne mogu da saznaju da diplome nisu validne, a nadležni ćute.

PREVARANTI  S FAKULTETA NEMAJU AKREDITACIJU, A UPISUJU STUDENTE: Nastavlja se farsa na Univerzitetu Union Nikola Tesla

Foto: Tanjug

Hiljade studenata koje su upisale poslovne studije i pravo ostale su bez validne diplome jer je Fakultet za poslovne studije i pravo Univerziteta Union Nikola Tesla zbog spornog kvaliteta nastavnog kadra i programa ostao bez akreditacije. Iako se zbog ove odluke Nacionalnog tela za akreditaciju (NAT) problem vuče još od prošle školske godine (2022-2023), ovaj fakultet nastavio je s upisom za novu školsku godinu (2023-2024), pa tako roditeljima i brucošima uzimaju novac ni za šta.

IZGUBLJENA GODINA

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Univerzitet Union Nikola Tesla

Žalbe roditelja ovim povodom redakciji Republike pristižu gotovo svakodnevno, a u bezizlaznoj situaciji nalaze se i oni čija su deca već studenti, a nisu znala da uče na fakultetu koji od aprila prošle godine nema akreditaciju.

- Niko nam nije rekao da je ovaj fakultet izgubio akreditaciju i za celu priču smo saznali iz medija. Zaista ne znamo kome da se obratimo, a najgora stvar u svemu je to što ne znamo ni ko će nam nadoknaditi novac, a još gore izgubljeno vreme naše dece na studijama s kojima sutra neće moći ništa - kazao je jedan od roditelja koji je insistirao na anonimnosti.

Poteže se pitanje, kako kaže naš sagovornik, koja je uloga u svemu ovome NAT i Ministarstva prosvete.

- Pitam se čemu služe NAT i njegove akreditacije kada dopušta upis. Kako je moguće da niko od nadležnih ne reaguje i da dopuštaju da se roditeljima, faktički, otima novac? Podsećam, niko od nas nije bio obavešten da je fakultet ostao bez akreditacije i da sporni proces još traje, dok na sajtu sve vreme stoji da su studije akreditovane - poručio je jedan od roditelja.

Poslali smo pitanja NAT i v. d. direktorki Ani Šijački da li planiraju da reaguju ovim povodom i zašto dosad, kao nadležni, nisu pred Ministarstvom prosvete pokrenuli postupak za oduzimanje dozvole za rad. Ana Šijački je istakla da su oni "postupali isključivo u skladu sa zakonom", te da je sada sve na Ministarstvu prosvete.

NEMA KVORUMA

Republika

Foto: Printscreen

Ana Šijački

- Ministarstvo prosvete može visokoškolskoj ustanovi oduzeti dozvolu za rad kada se u postupku spoljašnje kontrole kvaliteta utvrdi da ne ispunjava uslove za obavljanje delatnosti predviđene zakonom. S obzirom na to da je žalbeni postupak po ovom predmetu još u toku, nije moguće postupanje u skladu s ovom odredbom - navela je Ana Šijački i dodala da je u vezi s ovim žalbenim postupkom NAT uputio urgenciju za postupanje Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, koji nikako da održi sednicu zbog nedostatka kvoruma.

Pitanja o ovom slučaju Srpski telegraf je poslao i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, predsedniku UO NAT Svetislavu Božiću, kao i Fakultetu za poslovne studije i pravo Univerziteta Union Nikola Tesla, ali odgovore do zaključenja broja nismo dobili.

Inflacija doktorata

Podsetimo, Srpski telegraf je i prošle godine pisao o ovom problemu nakon što je NAT oduzeo akreditaciju ovom fakultetu, koji je imao problem i s hiperprodukcijom doktorskih disertacija.

- Na fakultetu je tokom sedam godina odbranjeno čak 45 doktorskih disertacija, a nastavnici objavljuju vrlo malo radova godišnje, pa se nameće pitanje kako oni mogu biti mentori. Fakultetu je dat rok od šest meseci da otkloni nedostatke, ali je ispravio samo zamerku o kvalitetu upravljanja visokoškolskom ustanovom i kvalitet nenastavne podrške - pisao je tada naš list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Roditelj

25.06.2023 17:44

Nadam se da ce se konacno razjasniti situacija na ovom fakultetu.Morace da nadoknade stetu nastalu dovodjenjem studenata u zabludu.Verujem da ce nadlezna tela i ministarstvo reagovati po hitnom postupku.

Jelena

25.07.2023 02:21

Protiv svih umesanih krivične prijave i sve diplome do sada proglasiti nevazecim