MISTERIOZNO PROROČANSTVO TARABIĆA: Kad se pronađe deveti izvor doći će teška vremena (FOTO)

Autor:

Vesti

07.06.2023

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadaleko čuveno po svojim jedinstvenim lepotama, Šarganskoj osmici i Mećavniku, selo Mokra Gora smešteno nadomak Užica proglašeno je za najlepše turističko selo na svetu.

MISTERIOZNO PROROČANSTVO TARABIĆA: Kad se pronađe deveti izvor doći će teška vremena (FOTO)

Foto: RINA

Ono po čemu je ovaj lokalitet još poseban jesu njegovi izvori lekovite vode na kojima su mnogi tražili spas.

Najpoznatiji i najpsoćeniji je izvor Bele Vode na kom se nalazi i Crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju, otkriven je slučajno nakon izlivanja reke Kamišine ranih devedesetih godina a veruje se da datira još iz doba Rimljana. 

- Lekovitost te vode ispitao je i doktor Radomir Tišma, na osnovu čijih utvrđivanja je utvrđeno da je to voda veoma retka u svetu zbog visine svog alkaliteta. Ja imam preko sedamdeset godina i pamtim da uvek tu dolaze putnici namernici kako bi se umili ili vodu natočili i poneli kućama. Dobra je za probleme sa očima, stomačne tegobe, ali mnogi kažu da zbog svg sastava zateže i kožu i da je pravi eleksir mladosti. Kažu da može da se popije samo jedna čašica dnevno, jer je voda baš "jaka", rekli su za RINU meštani Mokre Gore.

Republika

Foto: RINA

 

 

Prema predanju čuvenih proroka Tarabića na teritoriji Mokre Gore ima devet lekovitih izvora, ali oni isu svi pronađeni. Meštani se i ne ulažu veliki napor kako bi ih našli, jer upravo prema proročanstvu kad se deveti izvor pronađe, nastupiće teška vremena.

- Osim izvora Bele Vode, na nekoliko stotina metara nalazi se izvor Tap bogat selenom i magnezijumom, zatim Duletov izvor, a jako lekovita je i Radovanova voda u zaseoku Kotroman koja je slana i mineralna i veoma dobra za neurološka oboljenja, dodaju meštani.

Republika

Foto: RINA

 

 

Mokra Gora svakako je najposećenija turistička destinacija na teritoriji Užica, a razvoj banjskog i zdravstvenog turizma svakako je još jedan adut i nedovoljno iskorišćen potencijal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading