AKO JE PREMA VEROVANJU ZA DANAŠNJI PRAZNIK, ŽIVEĆETE DUGOVEČNO! Danas svi treba da urade 3 STVARI

Autor:

Vesti

01.06.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje tri pravila koje danas treba ispoštovati!

AKO JE PREMA VEROVANJU ZA DANAŠNJI PRAZNIK, ŽIVEĆETE DUGOVEČNO! Danas svi treba da urade 3 STVARI

Foto: Gasprom njeft

Svaki dan u crkvenom i narodnom kalendaru obeležen je nekom zanimljivom pričom. Današnji je dan Svetog sveštenomučenika Patrikija.

Sveti mučenik Patrikije episkop bruski, sa tri prezvitera: Akakijem, Menandrom i Polienom. Postradali za veru Hristovu u vreme Julijana Odstupnika u Brusi azijskoj. Namesnik carski Junije dovede ove svetitelje do vrućih voda i upita Patrikija: "Ko stvori ove lekovite vode, zar ne naši bogovi Eskulap i drugi, kojima se mi klanjamo?"

Odgovori sveti Patrikije: "Vaši su bogovi demoni, a ove vode kao i sve ostalo stvorio je Hristos Gospod i Bog naš". Onda upita namesnik: "A da li će te tvoj Hristos spasti, ako te ja bacim u ovu vrelu vodu?" Odgovori svetitelj: "Ako hoće, On me može sačuvati cela i nepovređena, premda bih ja želeo, da se u toj vodi razrešim od ovog vremenskog života, da bih sa Hristom večno živeo; no neka bude na meni Njegova sveta volja, bez koje ni vlas ne otpada sa glave čovekove!"

Čuvši ovo namesnik naredi te Patrikija baciše u vrelu vodu. Vrele kaplje prsnuše na sve strane i ožegoše ljuto mnoge prisutne, no svetitelj Božji, na čijem jeziku beše neprestana molitva, osta nepovređen kao da stajaše u hladnoj vodi. Videći ovo, namesnik razjari se od srama i naredi da se i Patrikiju i ostaloj trojici njegovih prezvitera odseku glave sekirom. Tada nezlobivi ovi sledbenici Hristovi očitaše molitvu i položiše svoje glave pod sekiru dželatsku. Kada im glave behu odsečene, duše njihove vesele uzneše se u svetlo carstvo Hristovo, da večno caruju.

U narodu se veruje da ako se na ovaj dan praktikuju određeni rituali, dobre vile i duhovi će izlečiti bolesne i obezbediti im dugovečnost. Postoje tri pravila koje danas treba ispoštovati: nikako ne treba koristiti makaze (da ne biste skratili životni vek), sutra se isključivo jede riba (da unesete zdravlje u telo) i uveče, kad krenete na spavanje, pored kreveta treba staviti čašu s vrelom vodom (da se zaštitite od zlih duhova).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading