MINISTARSTVO PROSVETE PRESELITI U "RIBNIKAR"! Inicijativa Republike za veću odgovornost! (FOTO)

Autor:

Vesti

25.05.2023

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj je da zaposleni u ovom resoru u svakom trenutku budu svesni gde se nalaze i šta treba preduzimati da se tako nešto ne ponovi.

MINISTARSTVO PROSVETE PRESELITI U "RIBNIKAR"! Inicijativa Republike za veću odgovornost! (FOTO)

Foto: Republika/ilustracija

Nastava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" nastavljena je u ponedeljak 22. maja, 19 dana nakon masovnog ubistva, sa skraćenim časovima, bez ocenjivanja i prozivanja, uprkos zahtevu više od 300 roditelja da se proglasi kraj školske godine jer, prema njihovim rečima, to na sve liči, osim na školu.

TRAUMATIZOVANI

I Republika smatra da je nedopustivo da se deca, od kojih su neka videla šta se dešava, neki bežali od metka, vrate tamo odakle nose duboke traume. Jedna trećina učenika, uglavnom mlađi razredi, vratila se, dok đaci starijih razreda i dalje nisu spremni da se vrate na mesto tragedije.

Hitno je potrebno pronaći prostor u kome bi ta traumatizovana deca mogla da nastave školsku godinu ili da se proglasi kraj godine budući da je ostalo tek oko mesec dana.

Predlog našeg lista jeste da se Ministarstvo prosvete preseli baš u zgradu ove škole. Na taj način bi svi zaposleni u ovom resoru, od ministra do službenika, na ovom tragičnom mestu u svakom trenutku imali svest gde se nalaze, podigli svoju odgovornost i činili sve da se tako nešto nikada ne ponovi.

Podsetimo, posle našeg pisanja, ministar Branko Ružić je podneo ostavku, a naša inicijativa bi bila logičan sled suočavanja s odgovornošću i preduzimanja koraka ka većoj bezbednosti naše dece. Drugi predlog, koji već ima podršku javnosti, da se učionica smrti, u kome se masakr desio, pretvori u memorijalnu sobu, kao večna opomena.

Marija Vasilić, majka đaka iz ove beogradske škole, oštro je osudila odluku da se nastava ne prekida nakon nezapamćene tragedije koja se dogodila 3. maja, kada je maloletni Kosta Kecmanović ubio desetoro ljudi - devetoro učenika i čuvara.

GRADITI NOVU

- Svi želimo isto, najbolje za svoju decu. Njima je potrebno da budu zajedno, ali ne na tom mestu. To mesto više nije škola, može da bude spomenik, ali ne škola. Tu se dogodila najveća tragedija na svetu, nezamislivo je da se sedam dana nakon tragedije deca pozovu na nastavu. Ja mislim da ne postoji niko ko se oseća dobro. Nastavnici plaču dok predaju - rekla je ona.

Ta zgrada je završila svoje

Neuropsihijatar i sudski veštak Zoran Đurić istakao je da bi bilo najbolje da deca iz "Ribnikara" ne ulaze u tu zgradu bar do kraja ove školske godine:
- Deci treba povratak rutini, ali to nije isto što i ići u zgradu škole. Kad bismo hteli da to rešimo na neki najbolji način, najbolje bi bilo da ta zgrada više ne bude škola.

Ova majka smatra da deca treba da se prebace u zdraviji prostor.

- Izgradi se tržni centar za dva meseca, a ne može nova škola. Nismo mi ti koji treba da se bavi time, grad ima na raspolaganju razna mesta. Kome bi štetilo da se deca prebace u zdraviji prostor, koji će im dati mogućnost da nastave dalje - dodala je Marija.

Ministarstvo prosvete nije odgovorilo na pitanja našeg lista u vezi s ovim predlogom.

Hitno: Zabranite telefone u školama

Podsetimo, naš list je u više navrata pisao i podržao inicijativu da se razmotri mogućnost uvođenja zabrane korišćenja mobilnih telefona u školama. To je jedna od mera koje su predložili Vlada i predsednik Aleksandar Vučić nakon tragedije u "Ribnikaru".
Da je takva mera neophodna, pokazao je i najnoviji snimak vršnjačkog nasilja u OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu, na kome jedna devojčica gura drugu u hodniku škole i niz stepenice. Kako je ovo još jedan u nizu dokaza da snimanje nasilja podstiče i druge da se ponašaju isto, još jednom apelujemo na nadležne da ova mera što pre stupi na snagu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading