OTKRIVAMO ŠTA JE SA DEVOJČICOM IZ KADE: Smeje se, izabrana je hraniteljska porodica, oba roditelja lišavaju roditeljskog prava!

Autor:

Vesti

19.05.2023

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojčica (8), koju je otac godinama držao u kadi i teško zanemarivao oporavlja se u dečijoj bolnicu u Tiršovoj

OTKRIVAMO ŠTA JE SA DEVOJČICOM IZ KADE: Smeje se, izabrana je hraniteljska porodica, oba roditelja lišavaju roditeljskog prava!

Foto: Dragan Kadić

Zvezdara nasilje nad detetom

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić govorila je danas u Skupštini Srbije o devojčici koju je otac godinama držao u kadi. Kako je rekla na početku obraćanja o ovom slučaju, ona se ne bi složila da je sistem zakazao, ali da jeste bilo određenih propusta na određenim nivoima. 

Foto: Tanjug/V. Sporičić

Ministarka Darija Kisić

- Radi se o devojčici koja, nažalost, nije imala sreću da se rodi u porodici kao većina nas ovde, da može da ima srećno detinjstvo. O devojčici, koja, odmah u porodilištu se videlo da roditelji nemaju roditeljske kapacitete i da iz samog porodilišta nije otišla kući već u ustanovu koju mi svi nazivamo Zvačanska. Tamo je provela četiri godine. Ja sad moram da stanem u odbranu Centra za socijalni rad, to su ljudi koji najveći broj slučajeva rade na pravi način, odgovorno, ne kažem da nema propusta, pojedinaca koji nisu radili svoj posao kako su trebali i treba da snose posledice... - poručila je ministarka i dodala:

- U konkretnom slučaju, Centar za socijalni rad je takvu vrstu procene napravio da je saglasan sa mišljenjem da oba roditelja treba lištiti roditeljskih prava, ali odluka se ne donosi odlukom dva pojedeinca, postoji čitav protokol. Tu je mišljenje celog tima veštaka iz psihološke- psihijatrijske delatnosti koji su imali drugačije mišljenje, mišljenje zdravstvene ustanove, sud je doneo konačno rešenje. Čitav niz karika. 

Prema ministarkim rečima, devojčica je nakon četiri godine oštila da živi sa jednim od roditelja. 

Foto: ST/D. KADIĆ, MUP

Otac Uros Pašajlić držao je ćerku zatočenu u kadi u naselju Mirivijevo

- I posle je bio kontinuirani nadzor, međutim, ovde imamo činjenicu de se desilo da dođe do propusta u sistemu, stalne promene mesta boravka. I sa pravom smo se svi i pitali kad smo videli stanje devojčice nakon četiri godine kako je došlo do takvog zanemiravanja. Da li je dete išlo kod lekara, da li išlo u predškolsko, da li bilo redovno vakcinisano, upisano u školu, tu propusti jesu bili očigledni, gde se vrši istraga gde i kada je određeno nečinjenje učinjeno. Ministrstvo za brigu o porodici i demografiju je odmah izvršilo nazdor nad svih akterima i naložilo odljenju gradskog Centra za socijalni rad da se pokrene disciplinski postupak za utvrđivanje ogovornosti svih stručnjaka odeljenja koji su učestvovali u radu u konkretnom slučaju. Postupak je u toku.

Ministarka je navela i da je videla devojčicu nakon što je hospitializovana, te da je sa njom redovno u kontaktu.

Foto: ST/D. KADIĆ

Hapšenje oca devojčice

- Niko ne pita kako je. Da, oporovalja se. Dobro, je osmeh se vratio na njeno lice. Ona još u Tiršovoj, od prvog dana je napredovala. Tu će trebati druži period psihološke podrške. Dalji koraci- utvrđena nadležnost odeljenja Palilula, dete stavljeno pod privremeno neposredno starateljstvo odeljenja Palilula. Izvršen je izbor hraniteljske porodice u kojoj će dete biti smešteno po završetku lečenja. Hraniteljskoj porodici će biti obezbeeđena intezivna stručna pomoć - navela je ministarka. 

Takođe, dodala je, odeljenje Palulula kod nadležnog suda je pokrenulo postupak za potpuno lišavanje roditeljskog prava oba roditelja. 

Podsetimo, tek pošto je vanbračna partnerka došla da prijavi Uroša Pašajlića policiji za porodično nasilje otkriveno je da on ima ćerku iz prvog braka koju drži godinama zatočenu u kupatilu, u kadi, u stanu u Mirijevu. Policija je pronašla devojčicu u teškom stanju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading