SRPSKI RAKETAŠI GAĐAJU U OKO! Pripadnici VJ prošli obuku na moćnom FK-3

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom vežbe u Kini, raketom iz moćnog PVO sistema pogodili metu na 96 kilometara daljine, a maksimalni domet je 100

SRPSKI RAKETAŠI GAĐAJU U OKO! Pripadnici VJ prošli obuku na moćnom FK-3

Foto: foto mod.gov.rs.< tanjug/V.Sporlić, ST/D. Kadić

Srpski raketaši u Kini pomerili su granice i dokazali da su najbolji! Naime, protivavionci Vojske Srbije imali su obuku u Kini za rukovanje sistemom FK-3, koji je naša država kupila od Kineza i čiji je domet 100 kilometara, a oni su gađali leteći objekat na daljini od 96 kilometara i tom prilikom pogodili cilj! Ovo ne treba da čudi, ističu sagovornici Srpskog telegrafa, jer su naši raketaši uvek bili sam vrh koji će i iz ovog oružja izvući maksimum.


SIGURNO NEBO


U nekim medijima se pojavila vest da su naši protivavionci pogađali cilj na daljini od 95 kilometara, ali Miloš Vučević, ministar odbrane, za naš list kaže da je u pitanju 96 kilometara.


- Pripadnici Vojske Srbije uspešno su izvršili gađanje i pogodili metu na udaljenosti od 96 kilometara. Ponosan sam na obučenost naših raketaša, koji čuvaju nebo nad Srbijom - poručio je Vučević za Srpski telegraf.


Prema rečima Ljubana Karana, penzionisanog oficira KOS, kupovina sistema kakav je FK-3 obuhvata i obuku jer je to novi sistem koji se uvodi u našu armiju.


- Što se tiče naših raketaša, oni su zaista, ali zaista, uvek bili sam vrh, i po nivou obrazovanja, kvalitetu znanja i opšteg i specijalističkog. Njihova struka podrazumeva i znanje i veštinu i iskustvo, ali i hrabrost. U savremenim ratovima, ono što se prvo gađa kad neprijatelj kreće u ofanzivu jesu upravo radari i raketne jedinice, to je prvo na udaru. Zato su raketaši veoma važan deo vojske - kaže Karan.
Republika

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Miloš Vučević

 

PONOS VOJSKE


Prava je sreća i uspeh, dodaje, što je naš državni i vojni vrh to prepoznao na vreme i uložio dosta novca i truda da taj segment naše vojske digne na visok nivo.


- Oni su sada jak faktor odvraćanja agresora na našu zemlju. Postignuto je ono čemu sve vojske teže - slojevit PVO. Naši raketaši su se dokazali na sistemima koji su prevaziđeni, postizali su velike uspehe, a ovi novi sistemi u njihovim rukama biće oružje iz koga će oni izvući maksimum. Vidite i na kojem dometu su pogodili cilj, u njih ne treba sumnjati. Bili su i ostaće ponos naše vojske - ističe Karan.


Karakteristike FK-3


- samohodni raketni sistem PVO srednjeg dometa
- naoružan raketama dometa do 100 kilometara u daljinu i do 27 kilometara po visini
- ima radar za praćenje ciljeva i navođenje raketa, koji istovremeno može pratiti do 40 ciljeva, a na šest od njih navoditi jednovremeno do 12 raketa
- kod sistema FK-3 jednu bateriju čine vozilo s radarom i tri lansirna vozila, od kojih svako ima četiri rakete s radnokomandnim i radarskim poluaktivnim vođenjem

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading