RFZO BRIŠE LISTE ČEKANJA: Pacijenti će brže do operacija!

Autor:

Vesti

11.05.2023

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi koji čekaju na operaciju kuka ili kolena do 1. juna treba da se izjasne da li pristaju da se odmah operišu van Beograda.

RFZO BRIŠE LISTE ČEKANJA: Pacijenti će brže do operacija!

Foto: Tanjug/S. Radovanović, T. Valić

Republika

Foto: Tanjug/S. Radovanović, T. Valić

 

Pacijenti koji dugo čekaju na ugradnju veštačkih zglobova mogu do kraja meseca da se izjasne da li žele da budu preusmereni u neku drugu zdravstvenu ustanovu u kojoj je manje čekanje, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje, na čijem je čelu Sanja Radojević Škodrić.

Time je potvrđeno naše pisanje pošto smo još 25. aprila objavili da će država na taj način pokušati da skrati liste čekanja i da pacijenti očekuju poziv.

Kako stoji u saopštenju, pacijenti treba do 1. juna da odluče da li žele da zahvat urade u matičnoj bolnici, u kojoj su prijavljeni na listu čekanja, ili maltene odmah u nekoj alternativnoj zdravstvenoj ustanovi. Kako se navodi, RFZO je svima uputio dopise, a oni treba popunjen i potpisan formular da dostave RFZO poštom ili skenirano elektronskom poštom na mejl adresu fonda.

Podsetimo, za ortopedske intervencije su ubedljivo najveće liste čekanja u Srbiji i zato se krenulo upravo s njima. Recimo, za ugradnju veštačkog kuka na Banjici čeka se čak deset godina, na VMA poslednja operacija zakazana je za 2028, a u KBC Bežanijska kosa 2027.

Takvi pacijenti nisu životno ugroženi, ali je kvalitet njihovog života veoma loš, otežano se kreću i trpe velike bolove.

Zbog toga je država odlučila da upravo njima izađe u susret i ponudi im da intervenciju obave u Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Čačku, Zrenjaninu ili nekoj drugoj bolnici u unutrašnjosti, gde su liste čekanja mnogo manje, odnosno čekanja su nekoliko meseci umesto nekoliko godina.

Liste čekanja za operaciju kuka

Banjica 27. februar 2033.

Bežanijska kosa 23. februar 2027.
VMA 22. maj 2028.
KCS 5. jun 2024.
* poslednji termin
 

Dr Zoran Baščarević, direktor Instituta Banjica, ustanove koja je najopterećenija i ima čak 14.000 pacijenata na listi za ugradnju veštačkih zglobova, ocenio je za Srpski telegraf da je reč o izvanrednoj inicijativi.

Foto: printscreen/TV Pink

Dr Zoran Baščarević Institut Banjica

Prema našim saznanjima, u planu je da ovakav poziv dobiju i pacijenti koji čekaju operaciju katarakte, a takvih je u Srbiji 10.000. U Beogradu se na ovaj rutinski zahvat u proseku čeka oko dve godine, dok je u zdravstvenim ustanovama u unutrašnjosti čekanje oko pola godine. Najkraće liste čekanja, zbog prirode bolesti, jesu za intervencije na srcu - od dva do tri meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading