DEDA ĐORĐE DANAS SLAVI 95. ROĐENDAN! Čuva Zejtinlik više od pola veka, a sada ima samo jednu želju!

Autor:

Vesti

01.05.2023

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deda Đorđe je treća generacija čuvara groblja.

DEDA ĐORĐE DANAS SLAVI 95. ROĐENDAN! Čuva Zejtinlik više od pola veka, a sada ima samo jednu želju!

Foto: Printskrin

Đorđu Mihailoviću, legendarnom čuvaru srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku danas, 1. maja, proslavlja svoj 95. rođendan.

Deda Đorđe je rođen 1928. rođen je, a već 6 decenija čuva grobove srpskih junaka kod Soluna ne skidajući srpsku vojničku uniformu i šajkaču.

Posle oca Đura i dede Sava treća je generacija čuvara groblja iz porodice Mihailović, a budući da sinova nema, čika Đorđa će naslediti Predrag Nedeljković.

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Deda Đorđe

Posetioci Zejtinlika uvek sa pažnjom slušaju njegove stihove i priče, a neretko zatraže i da se slikaju sa njim. Dobro je poznat svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata nastradalih tokom bitaka na Solunskom frontu u redovima srpske vojske.

Deda Đorđe je dužnost preuzeo od oca 1960. godine. Kako je rekao, Solun je tada imao 160.000 građana, dok se danas taj broj znatno uvećao. U to vreme, groblje je bilo na periferiji grada, a danas ga okružuju nove građevine i praktično se nalazi u centru grada.

Đorđe Mihailović odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Ovde na groblju, pored naših vojnika, kraj kojih smo svi godine proveli, sahranjeni su mi i deda i otac. Sad samo jednu želju imam - da budem sahranjen tu, pored njih, među našim vojnicima. I obavezno da me sahrane u našoj, srpskoj uniformi, u kojoj sam ceo život proveo. Nadam se da će mi Srbija tu želju ispuniti, to joj ostavljam u amanet - rekao je deda Đorđe za Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading