NOVI BEOGRAD RIZIČNIJI OD STAROG GRADA: Kad počne grmljavina, evo koja mesta i objekti su nebezbedni

Autor:

Vesti

30.04.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi se stresu kad začuju udaljenu grmljavinu, pa gledaju da se što pre domognu zatvorenog prostora.

NOVI BEOGRAD RIZIČNIJI OD STAROG GRADA: Kad počne grmljavina, evo koja mesta i objekti su nebezbedni

Foto: pixabay.com

S prolećem su stigle i češće vremenske nepogode i oluje sa kišom. Mnogi se stresu kad začuju udaljenu grmljavinu, pa gledaju da se što pre domognu zatvorenog prostora. U tu svrhu dobar je i automobil.

U slučaju nevremena nije loše znati i kako da pomognete sebi i koja mesta da izbegavate. Posebno opasna mesta su reke i velike zelene površine poput Ade Ciganlije i Košutnjaka. Šuma je opasno mesto, a drvo koje značajno štrči ili je usamljeno je dodatna opasnost.

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Košutnjak, ilustracija

 

Avala je posebno opasno mesto prilikom grmljavine, Zvezdarska šuma zbog veće nadmorske visine i šume.

Kako pomenusmo, Ada Ciganlija zbog velike površine, bez značajnih visokih objekata sa gromobranima, dosta šume i otvorenog prostora i vode, ali i Kalemegdan kao isturen deo grada sa dosta drveća.

Republika

Foto: Republika

Ada Ciganlija, ilustracija

 

Potencijalno opasni mogu da budu i mostovi zbog blizine vode i otvorenog prostora, kejevi zbog blizine reke i udaljenosti zgrada.

Najsigurnije je u samom gradu, jer gromobrani na zgradama mogu da zaštite okolinu, ali opasnost i tu postoji, pa je najbolje da se potraži zatvoreni prostor, piše Blic.

- Ukoliko se neko nalazi u centru Košutnjaka i oko njega se u tom trenutku nalazi ogromno drveće, u slučaju grmljavine, ta osoba ne treba da izlazi na otvoren teren i nikako ne treba da se približava velikom drvetu. Košutnjak je rizičan na isti način kao da ste na nekoj planini na otvorenom. U tom slučaju treba tražiti sitno manje drveće i žbunje, čučnuti i čekati da grmljavina prođe. Odnosno, treba biti zaklonjen tim sitnim šibljem i žbunjem. Ta osoba će pokisnuti od kiše, ali ona može i da se pokrije ćebetom - kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Ista logika važila bi i za druge velike gradske šume i parkove, na primer Zvezdarsku ili Banjičku. Što se tiče ostalih delova Beograda, Novi Beograd je rizičnije mesto od recimo Starog grada upravo jer je otvoren prostor u pitanju i jer je prepun prostranstava i bulevara.

Bulevari su uvek opasnije mesto kada je u pitanju udar groma.

- Ako bi se neko, recimo, nalazio u Bulevaru Kralja Aleksandra, u tom slučaju čovek nikako ne treba da se sklanja uz drvo već uz neki objekat ili da pokuša da uđe na ulaz u zgradu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading