OVO JE REŠENJE ZA LISTE ČEKANJA: Pacijenti iz Beograda idu u unutrašnjost

Autor:

Vesti

25.04.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekujte poziv države i ponudu da vas operišu u bolnici u kojoj ima mesta.

OVO JE REŠENJE ZA LISTE ČEKANJA: Pacijenti iz Beograda idu u unutrašnjost

Foto: Tanjug/S. Radovanović, T. Valić

Pacijentima koji godinama čekaju na ugradnju veštačkog kuka i kolena počeli su da pristižu pozivi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) s ponudom da zahvat obave u zdravstvenoj ustanovi u nekom drugom mestu. Drugim rečima, tamo gde određena operacija može da se obavi u najkraćem roku.

Za ortopedske intervencije su najveće liste čekanja u Srbiji i zato se krenulo upravo s njima. Na ugradnju veštačkog kuka na Banjici, recimo, čeka se čak deset godina, na VMA poslednja operacija zakazana je za 2028, a u KBC Bežanijska kosa 2027.

NIJE KOMPLIKOVANO

Takvi pacijenti nisu životno ugroženi, ali je kvalitet njihovog života veoma loš, otežano se kreću i uz velike bolove. Da bi što pre došli na red, njima je ponuđeno da intervenciju obave u u Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Čačku, Zrenjaninu ili nekoj drugoj bolnici u unutrašnjosti, gde su liste čekanja mnogo manje.

Jedna od ovakvih pacijentkinja je Beograđanka I. M., kojoj je operacija bila zakazana za 2028. na Banjici, a ponuđeno joj je da novi kuk dobije u novembru u Opštoj bolnici u Pančevu.

- Poslednjih godina jedva da se krećem, kada bih imala novca, obavila bih to mnogo ranije, ali moja i muževljeva penzija dovoljne su tek za redovan život. Prihvatila sam oberučke i živim za dan kada ću moći da potrčim za svojim unucima - kaže I. M.

Dr Zoran Baščarević, direktor Instituta Banjica, ustanove koja je najopterećenija i ima 14.000 pacijenata na listi za ugradnju veštačkih zglobova, kaže da je to dobar i jednostavan način koja će smanjiti liste čekanja.

- To je izvanredna inicijativa, koja će nesumnjivo dati rezultate. Ako se barem jedan pacijent negde brže operiše, dobro je - ističe Baščarević za Srpski telegraf.

Gotovo 10.000 ljudi u Srbiji čeka na operaciju katarakte, u proseku se čeka oko dve godine od trenutka upisa na listu, dok se u zdravstvenim ustanovama u unutrašnjosti ne čeka duže od šest meseci. Uskoro će početi pozivi i za ovu intervenciju.

Najkraće liste čekanja, zbog prirode bolesti, jesu za intervencije na srcu, od dva do tri meseca.

ČAČAK, KRAGUJEVAC...

Ministarka zdravlja Danica Grujičić, podsetimo, nedavno je rekla da, uz dogovor s RFZO, svaki oboleli može da dobije intervenciju u najkraćem roku u nekoj drugoj ustanovi, a to je uglavnom izvan grada u kojem živi.

- U pojedinim bolnicama u provinciji nema čekanja na operaciju katarakte, na primer, u Kragujevcu i Čačku, i građani, ukoliko se izjasne da žele, mogu tamo da budu operisani. Na red za ortopedske i kardiohirurške intervencije stiže se najkasnije za pola godine - navela je Grujičićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading