DOKAZANO OPASNO - A I DALJE SE PRODAJE NA INTERNETU! Trex tea prevara: Čaj za mršavljenje sadrži zabranjenu supstancu, POSLEDICE MOGU BITI FATALNE!

Autor:

Vesti

19.04.2023

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo je podnelo krivične prijave protiv nekoliko prodavaca, ali se i dalje može naći i kupiti onlajn

DOKAZANO OPASNO - A I DALJE SE PRODAJE NA INTERNETU! Trex tea prevara: Čaj za mršavljenje sadrži zabranjenu supstancu, POSLEDICE MOGU BITI FATALNE!

Foto: ST/D. Stanković

Na internetu se prodaje čaj za mršavljenje trex tea, koji sadrži sibutramin, supstancu koja je zabranjena kod nas, kao i u Evropi, jer može da izazove ozbiljne posledice poput infarkta i moždanog udara.

Zbog prodaje ovog čaja podneto je sedam krivičnih prijava u februaru. Osobe protiv kojih su podnete prijave osumnjičene su za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, ali se, kada se ovaj čaj pretražuje na internetu, i dalje može naći na desetine aktivnih oglasa.

KRVNI SUDOVI

Kupcima se tako nudi da uzimanjem smo dve kesice dnevno ovog čaja zagarantovano smanje želudac na zdrav način i brzo i efikasno izgube od šest do 12 kilograma mesecno, te da za to plate svega 2.500 dinara pa naviše.

Foto: ST/D. Stanković

Sibutramin sužava krvne sudove što može dovesti do infarkta 

Kako se oglašava, preparat navodno smanjuje apetit, sagoreva masti, ubrzava metabolizam, pruža osecaj sitosti, izbacuje višak vode iz organizma, povećava potrebu za vodom i smanjuje želju za slatkišima. Mada kutija ne sadrži deklaraciju, u jednoj od reklama stoji da caj sadrži L-karnitin, huš drvo, steviju, ekineziju, ekstrakt breze, cimeta i lotosovog lista, zelenog čaja, patuljaste palme i godži bobica.

Specijalista interne medicine profesor dr Nenad Dikić objasnio je za medije da sibutramin može imati negativne kardiovaskularne efekte, odnosno da može da izazove suženje krvnog suda, te da, kao posledica toga, može doći i do infarkta.

- Sibutramin je predstavljen kao sagorevač masti. Takođe se ističe da navodno smanjuje apetit. Nakon objavljenih studija o štetnim efektima povučen je iz Evrope, a potom i Srbije - navodi Dikić.

Do otkrića opasnog sastojka došao je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u oktobru 2022, na osnovu zahteva pojedinih ljudi koji su kupili pomenuti čaj. Nakon što je utvrđeno prisustvo opasne supstance policija je uhapsila nekoliko Novopazaraca. Jedna od osoba koje su podnele zahtev za analizu navela je da je čaj nabavila preko interneta.

NEMUŠT ODGOVOR

- U uzorku je utvrđeno prisustvo nedeklarisane zabranjene farmakološki aktivne supstance sibutramina, o čemu smo nakon dobijanja rezultata ispitivanja, usmeno i putem mejla, obavestili nadležnu sanitarnu inspekciju radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti - objasnili su iz gradskog zavoda.

Kada se pozove broj iz jednog oglasa, muškarac koji se javio tvrdio je da je njihov čaj original, da ga nabavlja iz Turske i da ne sadrži sibutramin. Međutim, na pitanje da li su registrovani u Srbiji kao dijetetski proizvod nevoljno je, posle nećkanja, naveo da nisu. Pa vi zaključite sami...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading