HAG NAM JE SUDIO SAMO ZBOG NATO! Diković: Lazarević i Pavković nisu zločinci, znam te ljude (VIDEO)

Autor:

Vesti

18.04.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski generali koji su osuđeni u Hagu Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić nisu počinili nikakav zločin. Suđeno im je za komandnu odgovornost, izmišljenu formulaciju da bi se zaokružila NATO agresije na našu zemlju.

HAG NAM JE SUDIO SAMO ZBOG NATO! Diković: Lazarević i Pavković nisu zločinci, znam te ljude (VIDEO)

Foto: ST/Vladimir Lukić

Vojskovođe koje su komandovale tokom rata na Kosmetu osuđene su samo zato što su se suprotstavile NATO, uveren je Ljubiša Diković, bivši načelnik Generalštaba.

U drugom delu životne ispovesti za Srpski telegraf tvrdi da je Vojska kaznila svakog svog pripadnika za kojeg je saznala da je počinio zločin:

- Nažalost, bilo je pojedinačnih zločina. Verujte, postoji dokumentacija, za svako nedelo koje smo saznali mi smo pokrenuli postupak i nijedan postupak nije ni zaboravljan ni negde sklanjan.

* Zašto to sudu u Hagu nije bilo dovoljno?

- Hag shvatam i razumem kao sud koji će da osudi zločine onako kako to odgovara svetskoj javnosti. Lepo zvuči kad se kaže da je to sud koji će da osudi svaki zločin. Međutim, sud za bivšu Jugoslaviju, a posebno ovo što se odigralo 1999. i za šta su ljudi optuženi, imao je za cilj da sve ono što su uradili loše protiv našeg naroda, pa i ta agresija, bude formalno i pravno zaokruženo. Da ostane zapisano u istoriji: mi smo morali da intervenišemo, morali smo da napadnemo tako i na takav način jednu suverenu državu, oni su činili zlodela i zločine... A da bi sve bilo tako, morate nekoga osuditi za zločine. Koga ćemo da osudimo, pa one koji su komandovali i to, pazite sad, za komandnu odgovornost.

* Šta to znači, kako to tumačite?

- Svaki komandant je po tome bio dužan i morao da spreči svaki zločin. Ja vam kažem, kao komandant brigade koja je bila na tom prostoru, da je to nemoguće!

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

* Zašto?

- Ne zato što nismo hteli, naprotiv. Generali Lazarević i Pavković nisu mogli da proprate svakog vojnika na prostoru KiM šta radi, da li čini neko nedelo i da ga kazni. Ja nisam mogao to da propratim iako sam imao manje ljudi, a kamoli generali Lazarević, Pavković... Svakom vojniku i svakom starešini uvek smo govorili, podsećali smo ih pred svaku akciju da u našim zapovestima stoji kako se treba ponašati prema civilima i da zabranjujemo bilo kakav kontakt i radnju prema civilima. Osim ako civil, u civilnom odelu, ugrožava vaš život.

* Činjenica je da su stradali i civili. Šta je razlog?

- Teroristi su to koristili. Bili su u trenerkama, patikama... Mali broj njih je bio u uniformama jasno vidnim i označenim.

* Ipak, Hag je osudio Lazarevića i Pavkovića.

- Samo zato što su komandovali. Prevedite, zato što su se suprotstavili NATO.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

* Bili ste u aktivnoj službi na čelu Generalštaba, otišli ste u Hag da svedočite. Da li ste razmišljali o posledicama?

- Žao mi je ljudi, svih nevinih žrtava rata, naše dece, mojih vojnika, žao mi je svakog nastradalog civila među Albancima, svih nedužno stradalih. Vojnik ko vojnik, s jedne i s druge strane. Viteška borba, pa šta kome donese, rat je, bože moj... Zato se nisam dvoumio da u Hagu iznesem svoje mišljenje. Ako sam na bilo koji način doprineo da se sazna istina, drago mi je. Nije me bilo briga za posledice.

Prijem 5.000 specijalaca lepa je vest, baš lepa vest

* Mada ste u penziji, s pažnjom pratite sve što je u vezi s Vojskom. Konkurs i prijem 5.000 specijalaca vas je obradovao.

- Lepe vesti, baš lepe vesti. Radostan sam zbog toga. Svi pripadnici Vojske su sigurno radosni zbog toga, kao i svi građani Srbije koji imaju vojsku koja može da ih brani. Ne samo od agresije već i od neprilika čiji smo svedoci, prirodnih nepogoda, da spasavaju i pomažu ljudima...

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

Rat u Ukrajini nije slučajan

* Vaša analiza rata u Ukrajini

- Taj rat je izbio zato što su neki tako hteli. On je pripreman, ništa nije slučajno. Pripreme su trajale duži niz godina. Šta su ciljevi: kontrola nad energentima i kontrola svega onoga od čega život zavisi. Nešto ima kod drugog, nema kod mene ili to što ima kod mene neka stoji za neka druga vremena... A ovo što mi sad treba ima kod drugih... Imam moć, silu, pa ću pokušati na taj način da rešim. To je velika opasnost. Nažalost, dve susedne zemlje, do juče bratske, u krvavom su sukobu.

* A u vojnom smislu?

- Žilave su vojske i jedna i druga. Ne možemo reći da je ukrajinska vojska slabašna. Pokazalo se da su nerealna očekivanja da se sve može rešiti za sedam dana ili da ruska vojska može porobiti za sedam dana Ukrajinu. Ne može! Zato što se pripremalo za taj rat, očekivalo se. Drugo, velika je pomoć sa strane. Bojim se da će sve to produžiti ovaj rat.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading