DELOVI BEBA VISILI S DRVEĆA! Tirke je vikao: Evo vam saveznici, evo Vaskrsa

Autor:

Vesti

17.04.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proslavljeni fudbalski as tog 16. aprila ostao bez majke i sestre i tumarao ulicama razorenog Beograda

DELOVI BEBA VISILI S DRVEĆA! Tirke je vikao: Evo vam saveznici, evo Vaskrsa

Foto: wikimedia.org/MORS

Na Vaskrs, pre 79 godina, saveznička avijacija zavila je u crno srpsku prestonicu. Gotovo 2.000 mrtvih i 5.000 ranjenih bilans je bombardovanja koje nije ni okrznulo nemačku vojnu silu, ali je razorilo Beograd. S istim efektom su bombardovane desetine gradova širom Srbije.

Stravična su svedočenja poznatih Beograđana o dva dana pakla - 16. i 17. aprila 1944. Među onima koji su ostali bez najmilijih bio je i proslavljeni fudbalski as, heroj iz Montevidea, Aleksandar Tirnanić Tirke.

BOMBE OD 1.000 KILA

- Sećam se, na mestu gde je kasnije živeo Bata Živojinović susreli smo Aleksandra Tirnanića. Išao je ulicom i onako razapet vikao: "Evo vam saveznici. Evo Vaskrsa." Poludeo čovek. Milan Besaravić i ja smo išli jednom stranom ulice, a Tirke drugom. Ide i drži miting protiv saveznika. Milan viče: "Tirke, šta ti je? Jesi li to ti?" A on ništa, ne obraća pažnju na to, i samo viče protiv saveznika. Milan mu pritrči, dok sam ja ostao s druge strane ulice. Milan se vraća i kaže mi: Pobijena mu je cela porodica. To je bilo 16. aprila 1944. - govorio je svojevremeno poznati reditelj Jovan Živanović.

Tirketu su tog dana poginuli majka i sestra, a bez oca je ostao tokom Velikog rata. Živanović, ali i reditelji Aleksandar Saša Petrović i Đorđe Kadijević, govorio je da je savezničko bombardovanje Beograda bilo razornije, surovije od okupatorskog u aprilu 1941. Trajalo je, uz kraće i duže prekide, do kraja septembra 1944.

- Tako smo dočekali i taj 16. april. Vaskrs, dan kada se bog vazneo na nebo i kada su eskadrile savezničkih "anđela", "leteće tvrđave", što će reći oslobodioci, spustili s neba najstrašniji tepih na svetu, tepih bombi od pet stotina i hiljadu kilograma. A zatim su po granama u Krunskoj ulici, u kojoj je bomba pogodila zgradu porodilišta, visila raskomadana tela beba, egzotično voće Srbije - opisuje Petrović prvi dan Vaskrsa.

PRESELO PRASE

Sutradan saveznička avijacija ponovo bombarduje Beograd.

- Tom prilikom bomba je zviznula i u našu kuću. Pola kuće je srušeno, a druga polovina je ostala čitava. Na vrhu te druge polovine, na, najvišem šestom spratu nalazila se terasa, a na terasi prase koje smo pre Vaskrsa tu ostavili i hranili. Jedva sam se uspentrao kroz ruševine do terase na šestom spratu. Pokupili smo prase i krenuli prema kući braće Moravac. Kuća je, međutim, nestala. Braća Moravac su bili negde dole. Mrtvi, kao što su bili kamen i prašina. Prase nismo pojeli. Presela nam je prasetina... - svedočio je autor "Skupljača perja" i ostalih remek-dela srpske kinematografije.

Slike opustošenog Beograda našle su se i na slikama Riste Marjanovića, najpoznatijeg srpskog foto-reportera Velikog rata. U jednom od poslednjih savezničkih bombardovanja, 3. septembra 1944. godine, srušena je i njegova kuća.

Nemci spasavali i previjali

Reditelj Đorđe Kadijević ne krije da je u Beogradu preživeo neke od najstrašnijih trenutaka u životu:

- Izvučen sam iz ruševina kuće koja je bila pogođena bombom. I da komedija bude veća, izvukli su me nemački vojnici. Vidim okupatorskog vojnika, koji razgrće te cigle i uzima me u ruke, a ja se otimam i pokazujem da mogu da hodam. Onda me on vodi preživelima, zajedno sa majkom, sestrom i bakom, i nose nas u svoje sklonište, a nemački oficiri nas previjaju sopstvenim zavojima.

 

Činjenice o bombardovanju

- trajalo 16. i 17. aprila 1944.

- 2.000 građana ubijeno

- 5.000 ranjeno

- najviše bombardovala američka 15. vazduhoplovna jedinica

- u 11 naleta učestvovalo 600 bombardera

- pogođeno i Staro sajmište, poginulo 60, ranjeno 150 logoraša

Šta je sve pogođeno?

- prvo beogradsko porodilište

- Terazije

- Srpsko narodno pozorište

- svi mostovi

- Glavna železnička stanica

- Palata Albanija

- Tehnički fakultet

- Vajfertova pivara

- Studentski dom

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Jovan

18.04.2023 11:32

А ми спашавали њихове пилоте, па чак обележавамо неки датум...