REPUBLIKA SRBIJA I GRAD BEOGRAD PREDSTAVILI KANDIDATURU ZA ORGANIZACIJU SPECIJALIZOVANE MEĐUNARODNE IZLOŽBE EXPO 2027

Autor:

Vesti

12.04.2023

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Simpozijumu u Parizu, Srbija i grad Beograd danas su uspešno predstavili kandidaturu za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve”.

REPUBLIKA SRBIJA I GRAD BEOGRAD PREDSTAVILI KANDIDATURU ZA ORGANIZACIJU SPECIJALIZOVANE MEĐUNARODNE IZLOŽBE EXPO 2027

Foto: Tanug/AP, Pixabay

Današnji Simpozijum bila je još jedna prilika da se mnogobrojnim delegatima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) predstavi predloženi koncept-tema „Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve”.

Simpozijum je održan u Parizu u prostoru Bourse de Commerce - Pinault Collection a skupu su prisustvovali mnogobrojni delegati iz država članica BIE. Delegate je najpre pozdravila supruga predsednika Republike Srbije, Tamara Vučić koja se se posebno osvrnula na činjenicu koliko Srbija i Beograd spremno i sa nestrpljenjem očekuju posetioce renomirane izložbe Expo 2027.

-Prijateljska atmosfera i osećanje da ste negde dobrodošli osnova je za uspeh i razvoj i osnovni preduslov za igru - osnovni biološki nagon, kažu stručnjaci. Igra je kao sudbina, ima skoro magijske osobine sa efektom leptira, gde više malih pokreta može da rezultira velikim promenama. Te promene bile bi značajne za ceo region jugoistočne Evrope, ali i šire. Danas je svetu potreban sklad. Danas je svetu potrebna igra. Jer, samo igrajući se - um može doneti rešenja koja naučni pogled nije kadar da vidi. - poručila je na otvaranju supruga predsednika Republike Srbije, Tamara Vučić.

O tome koliko je igra važna za napredak nauke i tehnologije, ključnih odrednica razvoja u ovim dinamičnim vremenima, govorila je doktorka Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Ministarka je još jednom istakla spremnost i posvećenost Vlade Republike Srbije da bude domaćin Specijalizovane izložbe Expo 2027.

- Igra je važan deo ljudskog razvoja i evolucije ne samo u ranom detinjstvu već tokom celog života. Kao što se igramo u sportu ili umetnosti, mi se takođe igramo u nauci kada istražujemo, eksperimentišemo, rizikujemo, učimo iz neuspeha sa osećajem uživanja u procesu. Srbija pruža jedinstveno i važno iskustvo za posetioce kao što su sport, umetnost, nauka, priroda i sami ljudi. Kroz igru i nauku povezujemo svetove. Hajde da prihvatimo razigrani način razmišljanja i pristup našem svakodnevnom životu, i da otključamo svoj puni potencijal i dostignemo neverovatne stvari. Povežimo se i igrajmo za čovečanstvo u Srbiji 2027. godine! - poručila je ministarka Begović.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, govorio je o ekonomskim potencijalima, efetktima, i uticaju, Specijalizovane izložbe Expo 2027, na poslovnu klimu u Srbiji i regionu.

- Poslovna zajednica Srbije i regiona snažno podržava kandidaturu Beograda za domaćina Expo 2027. Organizacija ove manifestacije u Beogradu bila bi velika prilika za našu privredu – za nove poslove u svim fazama organizacije izložbe, od pripreme do realizacije, za nove kontakte sa međunarodnim biznisom, za promociju ne samo naših proizvoda, projekata i kompanija, njihove izvozne ponude i investicionih potencijala, nego i za predstavljanje svetu novog lica Srbije i regiona, novog evropskog poslovnog i visokotehnološkog haba. - naveo je predsednik Privredne komore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading