IMAM SAMO 21 GODINU, A VEĆ SE LEČIM OD ALKOHOLIZMA: Šokantna ispovest mlade Beograđanke

Autor:

Vesti

09.04.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sanja Kanazir bori se sa čak četiri dijagnoze i želi da pošalje poruku svima da ne krenu njenim putem.

IMAM SAMO 21 GODINU, A VEĆ SE LEČIM OD ALKOHOLIZMA: Šokantna ispovest mlade Beograđanke

Foto: www.profimedia.rs

Sanja Kanazir ima samo 21 godinu, a već se leči od alkoholizma! Trenutno je na terapiji, ne pije već tri meseca, ima četiri dijagnoze, a odlučila je da iznese svoju priču u javnost da niko ne bi krenuo njenim putem.

PILA DO ZORE

Posebnu poruku na Tik-toku nalogu uputila je svima koji se bore s anksioznošću, napadima panike ili sličnim stanjima i objasnila kako je sve počelo.

- Nakon novembra i mog prvog napada panike, umesto da uzimam terapiju koju sam tada imala i koja je bila slaba u odnosu na onu koju sada imam, pila sam alkohol. Otkrila sam da mi alkohol prija tako što mi tablete nisu pomagale, odnosno tablete za smirenje jer sam imala anksioznost i napade panike - priča Sanja.

Dodaje da je popila prvu čašu vina i da ju je to, kako kaže, nekako smirilo.

- U glavu sam uvrtela da moram da pijem da bi mi bilo bolje. To je prvo bilo jednom ili dvaput nedeljno, onda se pretvorilo u tri, četiri puta nedeljno, a posle u svakodnevno i išlo je do te mere da sam išla na posao i, kad ga završim, jedva čekam da dođem kući i pijem - kaže ova devojka.

Bila je, kaže, u stanju da sedi od pet po podne do dva-tri ujutru sama i pije:

- Plakala sam i iz sebe izbacivala neku svoju tugu, sve što sam imala u sebi. Dešavalo se da je alkohol bio moj beg od stvarnosti i pila sam dva meseca i to niko nije znao sve do trenutka kada sam jedno veče pomešala alkohol i tablete. Kada sam to uradila, nisam želela da se ubijem niti nešto slično, već da skrenem pažnju da je meni potrebna pomoć i tu je došla Hitna pomoć oko pola šest ujutru i vodili su me na ispiranje.

OPAKA ZAVISNOST

Republika

Foto: tiktok.com/kanazirsanja

Sanja Kanazir

Svima želi da skrenu pažnju da alkoholizam nije nešto što traje sat vremena, već da je to opasna bolest zavisnosti.

- Ja i danas imam potrebu da pijem, a ne pijem tri meseca. To je bio moj izlaz iz neke određene situacije. Nisam znala kako da se izborim. Ne znam kako će se shvatiti moj video, pričam vam svoje iskustvo i ono što sam ja prošla. Moja poruka je da, ukoliko imate neki problem i osećate simptome slične mojim, nikako ne posežete za alkoholom, već da se obratite za pomoć - kaže Sanja.

Ne samo fizički problemi

Alkoholizam je jedan od tri najveće bolesti zavisnosti, uz narkomaniju i nikotinsku zavisnost. To je hronična bolest koja ne uključuje samo fizičke probleme. Savremene metode lečenja podrazumevaju terapiju, dok su simptomi koji ukazuju da ste razvili bolest češća želja nego ranije, velika potreba za alkoholom, nemogućnost da se posvetite bilo čemu drugom, ali i kada osoba ne pije, ima problema sa mučninom, tremom, ubrzanim radom srca...

Teško joj pao Uskrs u bolnici

Njeno dalje lečenje podrazumeva i odlazak u bolnicu zbog četiri dijagnoze.

- Anksioznost, depresija, granični poremećaj ličnosti i emotivni poremećaj usled zloupotrebe alkohola. Idem u bolnicu zato što su lekari odlučili tako. Prvenstveno je trebalo da budem u dnevnoj bolnici, međutim, oni smatraju, a to je čitav tim lekara, da bi trebalo da budem zadržana na posmatranju. To mi je teško palo kada sam shvatila da neću biti kod kuće za Uskrs, za svoj i dečkov rođendan. To su neke stvari koje me pogađaju - objasnila je ova devojka.

SIMPTOMI

- učestala potreba za alkoholom

- nemogućnost da se oduprete porivu da pijete

- nemogućnost da se posvetite bilo čemu drugom

- problemi sa mučninom

- trema

- ubrzan rad srca

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading