OBELEŽEN SVETSKI DAN ŠUMA U BEOGRADU! Braunović poručio: Šume su naša pluća! (VIDEO)

Autor:

Vesti

21.03.2023

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski dan šuma obeležen je u organizaciji JP Srbijašume, a prve sadnice u okviru kompleksa JP Srbijašume na Košutnjaku zasadili su v.d. direktor preduzeća Igor Braunović sa svojim zaposlenima.

OBELEŽEN SVETSKI DAN ŠUMA U BEOGRADU! Braunović poručio: Šume su naša pluća! (VIDEO)

Foto: ST/N. PANČIĆ

V.d. direktor JP Srbijašume Igor Braunović rekao u je razgovoru za portal Republika da je za to preduzeće dan šuma svaki dan i napomeno da je veoma važno da se podigne svest kod ljudi kada je o pošumljavanju reč.

- Svetski dan šuma koristimo da apelujemo na građane, da probudimo njihovu svest  i pokažemo koliko su šume značajne, kao i šta je to sve što šume sa sobom nose. Šume su pluća celoga sveta, pa i Srbije i treba da se trudimo da pošumljenost bude što veća. Mi smo uvek na usluzi svima koji žele da se pridruže našim akcijama i zaista poslednjih godina to uzima mahašto se tiče raznih organizacija. Naš cilj je preko 40 procenata pošumljenosti naše teritorije i polako hrlimo ka tome. Treutno smo na ko 30 procenata i mogu reći da smo negde dostigli maksimum kada govorimo o teritorijama koje zauzimaju državne šume - kazao je Braunović.

Ističe da JP Srbijašume već duže vreme apeluje na građana da gde god nađu slobodno mesto posade drvo.

- To činimo sa svima koji imaju privtane posede, sa raznim kompanijama, udruženjima i društvima, jer na taj način svi daju dopirnos pošumljavanju Srbije - smatra naš sagovornik i dodaje:

- S ponosom mogu reći da se stanje drastično popravilo. Mi svake godine zasadimo 300 hektara novih šuma, zanovimo oko 1700 starih parcela, sve više je onih koji se javljaju, odazivaju na naše akcije, kao i onih koji se javljaju na prikupljanje semena, što je nama bitno. Mi inače imamo dva semenska centra, jedan u Požegi i jedan u Pirotu i apsolutno smo uvek tu, spremni da izađemo svima u suret, poslovno, tehnički, sa savetima, sadnicama da doniramo, tako da smo mi tu da pomognemo da taj cilj od 40 procenata što pre dostignemo.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Branko Stajić dekan Šumarskog fakulteta

 

Svoj doprinos ovoj akciji pošumljavanja dao je, tadicionlano i Šumarski fakultet, a dekan fakulteta, Branko Stajić istakao je da nije dovoljno samo to da šumarski sektor priča o značaju pošumljavanja, već da svi mjoraju da se uključe.

- O tome je potrebno da pričaju određene grupe, firme, preduzeća, i da pojedinci stalno ukazuju na to, kako bi širili svest o značaju šuma za današnjicu. Ono što je za nas važno i što bih dodao je to da da Šumarski fakultet zajedno sa šumarskim preduzećima ima celu nedelju proslave svetskog dana šuma, u kojoj organizujemo razne akcije. Juče smo imali sadnju na Šumarskom fakultetu, gde smo simbolično zasadili nekoliko sadnica ukazujući time na značaj koje imaju šume i šumarstvo. Za vikend će studenti Šumarskog fakulteta učestvovati u velikoj akciji pošumljavanja u našoj nastavnoj bazi na Goču, gde će posaditi skoro 6.000 sadnica u vrlo nepristupačnim uslovima. Oni kroz jednu takvu akciju doprinose javnom zdravlju i pobiljšanju naše životne sredine, a istovreemno proveravaju sva svoja znanja koja su stekli na fakultetu kroz jedan praktični rad - kazao je dekan. 

On dodaje i da će u budućnosti biti još mnogo ovakvih, ali i sličnih akcija.

- Mi ćemo napraviti i akciju i sa JP Vojvodina šume, gde ćemo ukazati na ovo čime se mi danas bavimo, a to je popularizacija struke Šumarskog fakulteta i studijskog programa na Šumarskom fakultetu.  Postoji veliki broj volonterskih akcija pošumljavanja, a ono što je jako važno je to da se na neki način te akcije obavljaju uz patronat šumarske nauke i struke, jer kako mi kažemo, u šumarstvu nije važno koliko se zasadi sadnica, već koliko se primi i koliko prođe prvu sezonu rasta - objašnjava naš sagovornik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading