PRIPREMITE SE ZA KRUGOVE PAKLA! Naučnici se oglasili - OVO su uputstva kako preživeti klimatsku katastrofu (VIDEO)

Autor:

Vesti

20.03.2023

23:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki posmatrači sumnjaju u to, smatrajući da ove tehnologije nisu dokazane.

PRIPREMITE SE ZA KRUGOVE PAKLA! Naučnici se oglasili - OVO su uputstva kako preživeti klimatsku katastrofu (VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je da novi veliki izveštaj o klimatskim promenama predstavlja "vodič za preživljavanje čovečanstva".

Čista energija i tehnologija mogu biti eksploatisani kako bi se izubegla katastrofa, navodi se u izveštaju.

Ali, na sastanku u Švajcarskoj oko finansiranja, klimatski naučnici su upozorili da će najverovatnije biti probijena kota globalne temperature. njihov izveštaj zasniva se na tome koliko rapidno potrošnja fosilnih goriva može da pogorša efekte klimatskih promena. Guteres je rekao da bi sve zemlje trebalo da iznesu planove o nultoj emisiji ugljenika u narednoj dekadi. To bi, kako je dodao, trebalo rapidno da obori emisiju gasova staklene bašte u zemljinu atmosferu, prenosi Telegraf.

- Ubrzano se zatvara prozor mogućnosti da osiguramo održivo mesto za budućnost svih - navodi se u izveštaju.

Vlade su se prethodno dogovorile da zajedno rade na tome da se izbegne rast globalne temperature za 1,5 Celzijusa. Ali, od tada je temperatura porasla za već 1,1 C i sada eksperti predviđaju da će granicu od 1,5 stepeni dosećui već do 2030. godine.

Izveštaj sa Međuvladinog panela o klimatskim promenama - naučnog tela koje savetuje UN o porastu temprature - složio se da sve vlade sveta moraju da učestvuju u ovoj misiji.

Najnovija studija zaključuje da je nekoliko uzročnika klimatskih promena uočeno od 2018. godine, te navodi da oni imaju značan uticaj na današnji svet, ali i da će biti hjoš gore.

Do 2100. ekstremne poplave u priobalnom pojasu koje su se dešavale jednom u 100 godina postaće redovne godišnje pojave.

Koncentracija CO2 u atmosferi je trenutno najveća u poslednjih dva miliona godina. Svet je sada topliji nego ikada u poslednjih 125.000 godina. A do kraja ove decenije biće još topliji.

- Ako preskočimo 1,5 i dođemo do skoka od 1,6 Celzijusa, to će i dalje biti mnogo bolje nego da kažemo da je kasno i da smo prokleti i da ne vredi ništa više pokušavati - rekla je dr Friderike Oto sa Kraljevskog koledža, koja je jedan od autora ovog izveštaja.

- Mislim da ovaj izveštaj pokazuje veoma, veoma jasno koliko je mnogo potrebno da bismo pobedili - rekla je ona.

Istraživanje je pokazalo da će emisije CO2 iz infrastrukture za fosilna goriva pojačati emisiju ugljenika i uništiti takozvani budžet, odnosno zacrtnu količinu koja se može podneti.

U istraživanju se eksplicitno ne navode projekat "Vilou" u SAD ili rudnik uglja Kumbija u Velikoj Britaniji, ali naučnici nemaju sumnje u njihov uticaj.

- Ne postoji granični dan (za fosilna goriva), ali je jasno da će infrastruktura fosilnih goriva koju već imamo proći kroz taj ugljenični budžet - rekao je za BBC dr Oliver Geden iz Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove i član glavni tim za pisanje izveštaja .

- Preostali budžet za ugljenik u otvaranju nove infrastrukture za fosilna goriva svakako nije kompatibilan sa ciljem od 1,5 C - dodao je on.

U dokumentu se snažno tvrdi da prelazak preko 1,5C neće biti smak sveta jer bi ovo moglo biti samo "privremeno prekoračenje".

Autori kažu da su optimisti da se dramatične promene mogu postići brzo, ukazujući na ogroman pad cene energije proizvedene od sunca i vetra.

Oni takođe tvrde da promene koje pokreću potrošači u pogledu ishrane, bacanja hrane i prelaska na transport sa niskim sadržajem ugljenika mogu postići značajno smanjenje emisija iz mnogih sektora.

Ali, u izveštaju se takođe priznaje da će pored dostizanja "neto nulte emisije" što je pre moguće, biti potrebna velika upotreba tehnologije uklanjanja ugljen-dioksida. Naučnici kažu da je ovo realan plan da se temperatura Zemlje vrati pod kontrolu i zagrevanje ispod 1,5 stepeni Celzijusa.

Neki posmatrači sumnjaju u to, smatrajući da ove tehnologije nisu dokazane.

- Znamo šta treba da se desi, ali deo uklanjanja ugljenika i ideje za hvatanje i skladištenje ugljenika su ogromna distrakcija - rekla je Lili Fur, iz Centra za međunarodno pravo životne sredine, koja je prisustvovala sednici odobravanja izveštaja.

- Ali mislim da će zagovornici ovih tehnologija to preokrenuti i reći da je ovo ogroman poziv za ulaganje u uklanjanje ugljenika.

Odgovarajući na poziv izveštaja na hitnije mere, generalni sekretar UN pozao je zemlje da iznesu svoje planove za "neto nulu" do jedne decenije.

- Lideri razvijenih zemalja moraju da se obavežu da će dostići 'neto nulu' što je bliže moguće 2040. godini, granici koju svi treba da poštuju - navodi se u saopštenju Guteresa. On je takođe pozvao zemlje poput Indije i Kine koje su najavili planove sa "neto nulom " za period posle 2050. da pokušaju da ih unaprede za jednu deceniju.

Deset koraka za spas čovečanstva

1. Zatvaranje elektrana na ugalj

2. Investiranje u čiste energije

3. Dekarbonizacija zgrada

4. Dekarbonizacija cementa, čelika i plastike

5. Prelazak na električna vozila

6. Povećanje gradskog prevoza, prevozsa biciklima i pešačenja

7. Dekarbonizacija avionskog i brodskog saobraćaja

8. Zaustavljanje uništavanja šuma i obnova degradiranog zemljišta

9. Smanjenje gubitaka hrane i unapređenje poljoprivrede

10. Povećanje ishrane povrćem i smanjenje prehrane mesom

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (2)

Loading
Babajaga

21.03.2023 18:11

Prvo neka se zabrani radjanje viseg broja dece u sredinama gde ce od rodjenja umirati od gladi. To je strasnije. Pa i kod nas. Petoro, sestoro, bez prihoda, obavezno jedno mentalno bolesno, pa onda udri kukaj, pomagaj. Drugo, Srbija da uzme natrag svoje vode, ne znam kakvi su ugovori, ali prodati zivotni eliksir, a reke presusuju, to je za preki sud. I, osnovati grupe tipa rendzera da se cuvaju obale reka, a zagadjivace 'debelo' kaznjavati.

Jano

21.03.2023 22:04

Za 20 godina podneblje Beograda će biti kao što je sada u Grčkoj a posle još nekog vremena kao što je u Egiptu.