OPASAN NUKLEARNI INCIDENT U AMERICI: Radioaktivna voda curila mesecima!

Autor:

Svet

20.03.2023

23:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Voda kontaminirana radioaktivnim tricijumom iscurela je u nuklearnoj elektrani u Minesoti, a ovaj incident otkriven je tek posle nekoliko meseci.

OPASAN NUKLEARNI INCIDENT U AMERICI: Radioaktivna voda curila mesecima!

Foto: Tanjug/AP

Operator nuklearnog postrojenja u Minesoti saopštio je da je do curenja radioaktivne vode došlo u novembru, te da je „kontaminacija bila uglavnom ograničena na samu elektranu“.

„Iksel enerdži“, koji upravlja nuklearnom elektranom u Mineapolisu, nije objasnio zašto je čekao više od tri meseca da objavi da se incident dogodio.

Iz te kompanije je saopšteno kako su obavestili federalnu Komisiju za nuklearnu regulaciju odmah posle curenja koje se dogodilo 22. novembra, piše Informer.

- Iako curenje ne predstavlja rizik za javnost ili životnu sredinu, situaciju shvatamo veoma ozbiljno i radimo na njenom bezbednom rešenju - rekao je Kris Klark, predsednik kompanije.

Agencija za kontrolu zagađenja Minesote saopštila je kako je dobila prijavu od kompanije „Iksel enerdži“ da je iscurilo oko 400.000 galona (oko 1,5 miliona litara) kontaminirane vode u elektrani, ali da „nije stigla do reke Misisipi niti je kontaminirala izvore vode za piće“.

Državni zvaničnici proveravaju te podatke, saopštila je Agencija.

TESTIRANJE PODZEMNIH VODA POKAZALO OPASNOST

Iz kompanije „Iksel enerdži“ navode da su „prikupili oko 25 odsto tricijuma koji je oslobođen“ i da će „nastaviti sa tim tokom ove godine“.

Radioaktivna voda iscurila je iz cevi koja se nalazi između dve zgrade u Montičelo nuklearnoj elektrani.

Tricijum je radioaktivni izotop vodonika koji je nusprodukt proizvodnje struje u nuklearnim elektranama.

Nuklearna elektrana nalazi se u gradu Montičelo, udaljenom 63 kilometra od Mineapolisa, gde je i sedište kompanije „Iksel enerdži“.

Iz te kompanije navode da su otkrili curenje tokom rutinskog testiranja podzemnih voda. Oni su dodali da će napraviti veliki rezervoar u kom će biti smeštena voda koja je iscurila, kako bi bila tretirana, piše Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading