NAJEZDA KRPELJA U SRBIJI: Blaga zima ih je probudila, građani strahuju šta tek predstoji

Autor: Republika

Vesti

18.03.2023

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Već krajem januara i pečetkom februara tokom toplijih dana krpelji su bili aktivni.

NAJEZDA KRPELJA U SRBIJI: Blaga zima ih je probudila, građani strahuju šta tek predstoji

Foto: Shutterstock

Blaga zima i visoke temperature dovela je do toga da su krpelji već postali aktivni, i to još u januaru, kaže u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Građani Srbije su svedoci da već godinama nemamo "pravu" zimu, odnosno da su padavine i sneg minimalni. Takva klima veoma pogoduje bubama, a među njima i malim krvopijama koje niko ne voli - krpeljima.

U Zavodu za biocide kažu da su ove živuljke postale aktivne još u januaru, upravo zbog blage zime, kako piše 24sedam.

- S obzirom na to da je ova zima bila mnogo toplija od proseka i u većini krajeva je bila bez snega, krpelji su znatno ranije nego obično postali aktivni. Već krajem januara i u februaru tokom toplijih dana krpelji su bili aktivni - kažu u Zavodu.

Ne treba da nas čudi što je njihova aktivnost povećana u odnosu na onu koja bi se očekivala u ovo doba godine, a to se vidi i po broju građana koji ih primećuju, naročito na svojim kućnim ljubimcima. 

Foto: Shutterstock

 

- To se vidi po tome što građani u Zavod za biocide i medicinsku ekologiju već od januara donose krpelje na analizu prisustva bakterije koja izaziva lajmsku bolest. Takođe su i na kućnim ljubimcima krpelji primećeni znatno ranije nego obično, pa se zbog toga savetuje primena repelenata - upozoravaju u Zavodu.

U maju i junu biće ih najviše

Međutim, ovo je tek početak onoga što nas čeka, kažu u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

- Najveća brojnost krpelja je tokom prolećnih meseci, obično u maju i junu, kada su uslovi za krpelje najviše odgovarajući. Drugi period, kada je aktivnost i brojnost krpelja nešto veća, jeste u oktobru, ali je tada mnogo manja nego u prolećnim mesecima. Tokom letnjih meseci, kada je temperatura visoka a vlažnost vazduha niska i ima malo padavina, krpelji skoro potpuno obustavljaju svoju aktivnost - objašnjavaju oni.

Međutim, krpelji neće čekati do proleća da postanu mnogo aktivniji ,već se to može očekivati ovih dana.

- U nastupajućem periodu se zbog protekle blage zime i povoljnih uslova za razmnožavanje krpelja može očekivati veća brojnost i aktivnost krpelja. Prema sezonskoj prognozi RHMZ-a,  maj i juni će biti prosečno vlažni i topli, a to su idealni uslovi za krpelje. Zbog toga se stanovništvu preporučuje opreznost prilikom boravka u prirodi i primena mera zaštite od krpelja, kao što je adekvatna odeća za boravak u prirodi, primena repelenata, pregled tela posle boravka u prirodi i drugo - upozorili su u Zavodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading