NEMA RAZLIKE IZMEĐU NAS I VAS: Ovde nas ne gledaju kao strance, studenti iz inostranstva očarani Srbima

Autor: Republika

Vesti

17.03.2023

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Studentskom gradu boravi 506 akademaca iz više od 60 zemalja.

NEMA RAZLIKE IZMEĐU NAS I VAS: Ovde nas ne gledaju kao strance, studenti iz inostranstva očarani Srbima

Foto: shutterstock

Svake godine po našim univerzitetima, po programu " Svet u Srbiji" upiše oko 200 studenata - stipendista iz inostranstva.

Da bi upisali fakultet,koji žele, prvo moraju da polože ispit iz srpskog jezika.

U Studentskom gradu boravi 506 akademaca iz više od 60 zemalja - 462 preko projekta "Svet u Srbiji", a 44 preko projekta "Srbija za Srbe iz regiona".

Najviše stranih studenata se odluči da studira medicinu, FON i Fakultet političkih nauka. Jedan od njih kaže da je srpski jezik naučio za dva meseca.

To je bilo na Avali, pre dva meseca. Ja sam bio na prvom faksu na medicini još u Palestini. Tamo sam završio prvu godinu. Posle toga sam dobio ovde stipendiju, kako se zove, "Svet u Srbiji". I kažu da je ovaj faks ovde, Medicinski faks u Beogradu bolji nego bilo gde u Palestini, pa sam odlučio da dođem ovde - kaže Sami Zajdan, student iz Palestine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Foto: shutterstock

 

Ilija je učio srpski u Belorusiji, a sada je na master studijama Fakulteta političkih nauka.

Ja sam završio u svojoj zemlji osnovne studije. Onda sam rešio da dođem u Srbiju zato što se bavim balkanskim regionom, posebno Srbijom, došao sam zbog toga i nadam se da biće bolje - navodi Ilija Tkačenko, student iz Belorusije FPN-a Univerziteta u Beogradu.

Zadovoljni su i odabranim fakultetima i studentskim životom.

Ovde ne gledaju odakle si, gledaju ko si. To si ti, ono što si. A mi se družimo sa vama kao da smo i mi odavde. Nema razlike između nas i vas - poručuje Zajdan.

I Iliji se sviđa u Srbiji.

- Iskreno, meni se sviđa sve. Pa ja bih mogao da kažem da je odlična atmosfera kod vas u Studentskom gradu i na fakultetu. Takođe, odlični su studenti i profesori, svi su pametni, svi su dobri, svi su gostoljubivi - dodaje Tkačenko.

Foto: youtube.com/ ZONE Media

 

Direktor Ustanove Studentski centar Beograd Goran Minić naglašava da strani studenti imaju iste uslove za stanovanje, učenje i ishranu kao što to imaju i ostali studenti.

U okviru kompleksa se nalazi i ambulanta Studentske poliklinike, takođe tu su i studentske organizacije i sve ono što prati život u ovom najvećem kampusu i kompleksu na Balkanu - poručuje Minić.

Interesovanje za program je sve veće.

Siguran sam da ćemo i u narednom periodu imati još više prijavljenih, problem su, ako mogu da kažem, prostorni kapaciteti. Da imamo više mesta u domovima, mi bismo sigurno mogli da primimo i veći broj studenata koliko je interesovanje u celom svetu - ističe Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete.

Po sticanju diplome uglavnom se vraćaju u zemlje iz kojih su došli i tamo zauzimaju odgovorne funkcije u društvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading