DANAS SU SVETI MUČENICI EVTROPIJE, KLEONIK I VASILISK! Slavimo TRI BRATA od kojih su dvojica razapeta, a treći ubijen mačem

Autor:

Vesti

16.03.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Evtropije i Kleonik su bili braća rođena, a Vasilisk srodnik svetom Teodoru.

DANAS SU SVETI MUČENICI EVTROPIJE, KLEONIK I VASILISK! Slavimo TRI BRATA od kojih su dvojica razapeta, a treći ubijen mačem

Foto: printskrin/spc

Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas obeležavaju svete mučenike Evtropija, Kleonika i Vasiliska od kojih su dvojica razapeta na krst, dok je treći ubijen mačem.

Evtropije, Kleonik i Vasilisk bili su drugovi svetog Teodora Tirona. Kada je Teodor slavno skončao, oni su ostali u tamnici, ali nisu dugo osuđeni zbog smene carskog namesnika u Amesiji. Kada je stigao novi namesnik, još nečovečniji od svog prethodnika, naredio je da mu izvedu ovu trojicu.

Sva trojica behu mladići. Evtropije i Kleonik su bili braća rođena, a Vasilisk srodnik svetom Teodoru. Međutim, sva trojica bejahu kao braća rođena.

- Kao što je Sveta Trojica nedeljiva, tako smo i mi po veri nedeljivi i po ljubavi nerazlučni - rekli su pred namesnikom.

Uzaludna behu sva laskanja namesnika, i uzaludni pokušaji da potkupi Evtropija. Namesnik mu je naime nudio da večera sa njim, zatim je Evtropije odbio i blago, a pošto su pokušaji bili izaludni Evtropije i Kleonik su osuđeni raspećem, dok je Vasilisk ubijen mačem.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading