ČUDOTVORAC I ZA ŽIVOTA I POSLE SMRTI! Slavimo Svetog Porfirija!

Autor:

Vesti

11.03.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po verovanju, jedne noći u viziji mu se javio Bog i iscelio ga od bolesti u nogama.

ČUDOTVORAC I ZA ŽIVOTA I POSLE SMRTI! Slavimo Svetog Porfirija!

Foto: Printskrin/spc.rs

Pravoslavni vernici i SPC danas obeležavaju dan posvećen Svetom Porfiriju Gaskom.

Rodio se u Solunu u bogatoj porodici, svoju mladost do 25. godine proveo je u rodnom gradu, kada je napustio roditeljski dom i svetski život i udaljio se u Misirsku pustinju. Tu se zamonašio i proveo pet godina. Onda je posetio Svetu Zemlju zajedno sa svojim prijateljem inokom Markom.

Blizu Jerusalima podvižavali su se u nekoj pešteri pet godina. Tada je, međutim, izgubio snagu u nogama i nije mogao da ide, ali je ipak, puzeći nastavio da posećuje Božije službe.

Po verovanju, jedne noći u viziji mu se javio Bog i iscelio ga od bolesti u nogama.

Kada je izabran za Episkopa u Gazi, Porfirije se teška srca prihvatio službe. U gradu je zatekao samo 280 hrišćana. Svojim radom, Porfirije je uspeo da ceo grad prevede u hrišćanstvo. Preminuo je 421. godine.

Za njega se veruje da je čudotvorac "za života i posle smrti". Porfirijeve mošti čuvaju se u Gazi.

Izgovorite ovu molitvu i bićete neustrašivi:

"Spasi Gospode i pomiluj roditelje moje, braću, sestre i srodnike moje po telu i sve bližnje roda moga i podari im mirna Tvoja blaga. Spasi Gospode i pomiluj stare i mlade, uboge i sirote, udovice, bolesne i žalosne, koji su u bedi i nevolji, u tamnici i ropstvu. Sačuvaj Bože sve one koje zbog Tebe i vere pravoslavne gone neznabošci, bezbožnivii jeretici.

Poseti ih, ukrepi, uteši i silom svojom podaj im uskoro izbavljenje i slobodu. Spasi Gospode i pomiluj sve one koji nas mrze i vređaju i čine nam smetnje, ne dozvoli da propadnu zbog nas grešnika. Prosveti svetlošću Tvoga poznanja one koji, zaslepljeni sektaškim obmanama, odstupiše od pravoslavne vere. Privedi ih Tvojoj svetoj apostolskoj Crkvi. Amin".

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading