DANAS SE POSEBNO ČUVAJTE OVE STVARI! Slavimo Svetog Lava Katanskog, koji plamenom odnosi sve bolesti!

Autor:

Vesti

05.03.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegov kult kao život sveca postao je još veći i poznatiji, a naročito su mu dolazili bolesni koje je samo dodirom i lepom rečju uspevao da izleči.

DANAS SE POSEBNO ČUVAJTE OVE STVARI! Slavimo Svetog Lava Katanskog, koji plamenom odnosi sve bolesti!

Foto: youtube.com/IstinoLjublje - Žitija Svetih, Jevanđelja, Psaltir

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Lava, episkopa Katanskog, koji se još za života pročuo kao veliki dobrotvor i svetitelj koji može da isceli svaku bolest i odagna svaku muku.

Sveti Lav živeo je u Italiji u 8. veku i čitav život je posvetio pomoći bolesnima i siromašnim ljudima. Osim ovoga, Lav je bio žestoki branilac hrišćanstva i obračunavao se sa svakom vrstom jeresi i neznaboštva.

Iza njegovog života, najpoznatija je ostala priča o tome kako je u jednom trenutku u njegov grad došao neki mađioničar i opsenar Iliodor koji je svojim pričama zavodio omladinu. Lav ga je uhvatio, vezao i zajedno sa njim ušao u veliku vatru. Prema predanju, Iliodor je sav izgoreo, dok Lavu nije bilo ništa jer ga plamen nije ni dotakao.

Nakon toga, njegov kult kao živog sveca postao je još veći i poznatiji, a naročito su mu dolazili bolesni koje je samo dodirom i lepom rečju uspevao da izleči.

Čuda Svetog Lava nastavila su se i posle njegove smrti u 8. veku. Naime, njegove mošti su izvor miomirisnog mira sa isceliteljskim svojstvima. Sahranjen je na Siciliji, u Crkvi Svete mučenice Lukije koju je za života sagradio.

Sveti Lav naročito je poštovan na Siciliji gde je proveo najveći deo svog života i gde je i danas zaštitnik gradova Sinagre, Linđija i Romete. Slave ga i katolička i pravoslavna crkva.

U našem narodu današnji svetac se poštuje jer donosi zdravlje i sreću u svaki dom vernika, a kao što je vatrom pročistio nevernike, tako plamenom odnosi sve nevolje, bolesti i nedaće. Zbog toga verovanje kaže da se na današnji dan treba naročito čuvati vatre.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading