EVO ZAŠTO ZA POKOJNICIMA NOSIMO CRNINU: Sveštenik objasnio sve, još jedna boja se vezuje za SMRT

Autor:

Vesti

06.03.2023

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnina je vekovima unazad najjednostavnija boja kojom se iskazuje isključivanje svih drugih boja iz života.

EVO ZAŠTO ZA POKOJNICIMA NOSIMO CRNINU: Sveštenik objasnio sve, još jedna boja se vezuje za SMRT

Foto: www.profimedia.rs

U srpskom narodu je crna boja uobičajeno posmatrana kao oznaka žalosti, pa se tako prilikom isrpaćanja pokojnika na večni počinak ljudi obavezno odevaju u tamnije tonove. Međutim, simbolika crne boje je malo komplikovanija, a njeno značenje se razlikuje kako od prostornog, tako i od vremenskog konteksta.

Crna boja je bila obavezan vid svojevrsnog pravila koje je diktiralo socijalno prihvatljive i neprihvatljive postupke. Nepisano pravilo u našem narodu je od davnina podrazumevalo da oni koji ostanu bez člana porodice ili druge bliske osobe ne samo da ga ispraćaju u crnini, već nastavljaju da je nose i tokom perioda od 40 dana, ili čak godinu dana.

Međutim, ova boja nije uvek i svugde bila oznaka tuge, a u devetnaestovekovnoj Zapadnoj Evropi predstavljala je obeležje ženskog seksipila. Takav trend dobio je svoje mesto i u najvećim književnim delima čije su se heroine odevale u crne haljine time naglašavajući svoju senzualnost.

Tako je Lav Tolstoj svoju Anu Karenjinu na samom početku dela odenuo u crnu haljinu, naglašavajući njen jedar vrat sa bisernom ogrlicom, sugerišući na taj način da je ona seksualno biće, kao i usledelu preljubu. Na sličan način su i mnogi drugi evropski pisci svoje junakinje odevali u crno, a taj trend se vremenom preneo i na filmsku industriju.

Sveštenik Gligorije Marković za Objektiv.rs objašnjava zbog čega se ona u okviru crkvenog učenja poima kao čista suprotnost devetnaestovekovnim evropskim trendovima.

- Crna boja u sebi sadrži ceo spektar mogućih kolora, i ona je od drevnih vremena u civilizaciji čovečanstva imala simboliku tame, a sama smrt je oduvek bila povezana sa tamom. Isto tako, u hrišćanskoj tradiciji su i druge boje vezane za simboliku vaskrsenja, tako da se hrišćanstvo u suštini ipak ne svodi na boje.

I tamno ljubičasta boja isto tako označava boravak u svetu pokojnih, a crkva to najbolje oslikava u tome što u toku službi i različitih praznika menja boje svojih odeždi koje zapravo svedoče o određenim događajima Božijeg carstva. Crnina je vekovima unazad najjednostavnija boja kojom se iskazuje isključivanje svih drugih boja iz života - govori sveštenik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading