Danas se slavi SVETI EVSTATIJE: Postoji veliki razlog da se prošetate šumom ili livadom!

Autor:

Vesti

06.03.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Evstatije od davnina se smatra zaštitnikom lovaca i šuma.

Danas se slavi SVETI EVSTATIJE: Postoji veliki razlog da se prošetate šumom ili livadom!

Foto: Printskrin/SPC

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Evstatija.

Sveti Evstatije od davnina se smatra zaštitnikom lovaca i šuma. Služio je kao rimski vojskovođa u 1. veku nove ere u vreme cara Trajana.

Međutim, iako osvajač, bio je pravedan i dobar čovek koga je narod cenio i voleo.

Jedna od njegovih velikih strasti bio je lov. Postoji predanje kaže da kada je jednom krenuo u love ugledao je jelena kome je među rogovima svetleo krst. Prišao i tada mu se prema priči javio Bog. Nakon toga, vojskovođa je otišao kod hrišćanskog sveštenika i krstio se zajedno sa ženom i oba sina dobivši ime Evstatije.

Kada se nakon toga vratio u šumu, na mesto gde je ugledao jelena, obratio mu se Bog i prorekao mu težak život i stradanje u Hristovo ime, ali i večnu slavu.

Evstatije je nakon toga tajno napustio Rim i sa porodicom počeo da živi među prostim narodom i pomaže nesrećnima. Tada kreću mnoge nedaće - varvari su mu oteli ženu, a sinove napale zveri. Ono što Evstatije nije znao je bilo to da su mu decu spasli čobani, a i da je varvarin koji se usudio da mu ukrade ženu ubrzo poginuo i da su oni bezbedni.

Međutim, tu nije bio kraj njegovim iskušenjima! Kada je stigao u Rim, saznao je da je car Trajan umro. Sada je na prestolu sedeo Adrijan koji je, umesto da nagradi Evstatija, od svetitelja tražio da prinese žrtve paganskim bogovima.

Kada je bivši vojskovođa to odbio rekavši da je hrišćanin, novi car ga je zajedno sa sinovima i ženom bacio divljim zverima. Međutim, nijedna životinja nije htela da povredi ovu porodicu! Nakon toga, naređeno je da budu zatvoreni i ubijeni, ali njihove tela su ostala nepovređena.

Sveti Evstatije se praznuje kao zaštitnik lova i lovaca u Srbiji. U narodu postoji običaj da se danas treba prošetati po šumama i livadama u njegovu čast jer će tako svakoga pratiti sreća.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading