PREKO 3.500 POŽARA OD POČETKA GODINE! Evo šta treba raditi kada vatra krene da bukti!

Autor:

Vesti

06.03.2023

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za prva tri meseca ove godine život su izgubile 22 osobe u požarima.

PREKO 3.500 POŽARA OD POČETKA GODINE! Evo šta treba raditi kada vatra krene da bukti!

Foto: YouTube/Printscreen/Kosovo Online Live

Strašan požar desio se juče u Novom Pazaru kada je stradalo četvoro dece, dok su im roditelji povređeni.

Požari bukte skoro svakodnevno. Od početka godine bilo ih je preko 3500. 

Nedeljko Gagić, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice, kaže da je tokom ove godine evidentirano ukupno 4.979 različitih vanrednih događaja, od kojih su najbrojniji požari.

- Od početka godine do danas na teritoriji Republike Srbije nastala su ukupno 3.652 požara, od kojih je 1.757 nastalo na građevinskim objektima, na otvorenom prostoru 1.662 i na saobraćajnim sredstvima 233 požara - naveo je Gagić.

Prema njegovim rečima, zimski period, period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše i povećanje broja požara na građevinskim objektima, posebno na stambenim građevinskim objektima.

Foto: Tanjug

Požar/Ilustracija

Gagić je istakao da utvrđivanje uzroka nastanka požara nije u nadležnosti vatrogasno-spasilačkih jedinica, ali "iz iskustva mogu reći da je najčešći uzrok požara ljudski faktor, bilo da se radi o nehatu, nepažnji ili nameri".

- Uzroci požara u stambenim objektima su najčešće neispravni električni uređaji i instalacija, preopterećenje električne instalacije i ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora - napomenuo je zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice za RTS.

Kako kaže, u zimskom periodu, kada traje grejna sezona, pored navedenih uzroka nastanka požara, tu su i neispravni i neočišćeni dimnjaci, neispravna ložišta, a često i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta.

- Mišljenje da se ružne stvari i tragedije dešavaju nekom drugom i da se tako nešto ne može desiti nama, u prirodi je svakog čoveka. Ovakav stav dovodi to toga da ljudi postaju neoprezni i nemarni, a neopreznost i nemar najčešći su uzroci nastanka požara ili neke druge tragedije - kaže Gagić.

Svakako, kako kaže, ne treba živeti u stalnom strahu da će nam se desiti neka tragedija, ali određena doza pažnje i opreza u životu su neophodni.
 

Republika

Foto: Tanjug

Požar/Ilustracija

Gasovi su najveća opasnost

Gagić je istakao da su požari vanredni događaji za koje nema sumnje da će se desiti, samo je pitanje kada i gde će se desiti.

- Nažalost, imamo ovaj požar u Novom Pazaru gde su život izgubila četiri mala deteta, njihovi roditelji zadobili su teške telesne povrede. Velika tragedija. Kada nastane požar u nekom stambenom objektu, građanima ne preti opasnost samo od otvorenog plamena, najveća opasnost preti od gasovitih produkata, konkretno od ugljen-monoksida - rekao je Gagić.

Dodao je da je to gas bez boje, mirisa i ukusa, lakši je od vazduha i ispunjava gornje delove etaže ili zgrade.

- Preventivne mere zaštite od požara su mere koje se sprovode prilikom projektovanja, izgradnje i korišćenja nekog objekta. One imaju za cilj da na minimum svedu mogućnost nastanka požara, da uspore brzinu širenja požara ako do njega dođe, da omoguće brzu i sigurnu evakuaciju ugroženih i stvore uslove za što brže i efikasnije gašenje požara - napomenuo je Gagić.

Kako kaže, nažalost, ne postoji nijedna preventivna mera koja može u potpunosti isključiti ljudski faktor kao uzrok nastanka požara, sem odgovornosti i opreza građana.

- Ako je požar nastao u jednoj prostoriji stana i ne možemo ga sami ugasiti, obavezno treba izaći iz prostorije stana i za sobom zatvoriti sva vrata, da bi time usporili širenje požara. Veoma je važno da o nastalom požaru upozorimo ostale stanare i obavestimo vatrogasce-spasioce na broj telefona 193 da je došlo do požara i damo im sve tražene podatke - kaže Gagić.

Ne koristiti lift u slučaju požara

Ako je požar nastao u podrumu ili nekom drugom stanu, napominje da ni slučajno ne treba koristiti lift za evakuaciju, jer se on u slučaju požara ponaša kao dimnjak.

- Ako je stepenišni prostor u dimu, ne smemo izlaziti ili otvarati vrata. Potrebno je zatvoriti vrata stana i iznutra ih zaštititi mokrim krpama, da bi se sprečio ulazak dima u stan. Obavezno treba da pozovemo vatrogasce-spasioce, kažemo im na kom spratu i u kom stanu se nalazimo, da budemo sve vreme u kontaktu sa vatrogascima i slušamo njihova uputstva - objasnio je.

Govoreći o opasnosti od plinskih boca, rekao je da plinske boce, odnosno boce sa propan-butan gasom koje se koriste za kućnu upotrebu nisu opasne, pod uslovom da su boca, instalacija i uređaj koji koristi propan-butan tehnički ispravni.

- Ako zbog tehničke neispravnosti ili nestručnog rukovanja dođe do nekontrolisanog isticanja gasa, stvara se eksplozivna smeša propan-butana i kiseonika iz vazduha, koja ispunjava prostor stana ili kuće - rekao je Gagić.

U tim situacijama dovoljna je, kako je istakao, i najmanja varnica koja će inicirati eksploziju, što će za posledicu uvek imati veliku materijalnu štetu, a često i ljudske žrtve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading