EPS SAD IZVOZI STRUJU: Odlični rezultati poslovanja javnog preduzeća

Autor: Republika

Vesti

03.03.2023

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Firma u februaru plasirala na veletržištu električnu energiju vrednu više od 21 milion evra

EPS SAD IZVOZI STRUJU: Odlični rezultati poslovanja javnog preduzeća

Foto: Promo foto

EPS

"Elektroprivreda Srbije" se suočila s problemima u proizvodnji uglja i energije, globalnom energetskom krizom, velikom sušom i lošom hidrologijom, uvozom struje, ali uprkos svim otežavajućim spoljnim faktorima iz EPS stižu lepe i, pre svega, ohrabrujuće vesti.

Proizvodnja električne energije je stabilna, a u februaru EPS je izvoznik struje i u plusu je za više od 21 milion evra u prodaji električne energije na veletržištu. I procene poslovanja u 2023. pozitivne su jer je u ovoj godini planiran prihod od oko 500 milijardi dinara i profit od 20 milijardi dinara, što će omogućiti nastavak ekspanzije i rasta kompanije.

Kako je za Srpski telegraf istakao , v. d. direktora EPS, proizvodnja uglja i električne energije je stabilizovana i sve ide u dobrom pravcu.

Republika

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

- Ne zavisimo više od uvoza, naprotiv. I proizvodnja uglja na kolubarskim kopovima i na kostolačkom kopu Drmno je na nivou plana, deponije termoelektrana su dovoljno popunjene ugljem, a hidrološka situacija je izuzetno povoljna i na Dunavu i na Drini - ističe naš sagovornik i dodaje:

- Nastavićemo s merama ušteda, ali i s ulaganjima u obnovu postrojenja i unapređenje proizvodnje uglja i energije. Krajem prošle i početkom ove godine uz veliku podršku Vlade Srbije, Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva finansija ugovorena je nabavka rudarske opreme za 300 miliona evra. Spremamo remonte u ovoj godini i nastavljamo investicije u projekte zaštite životne sredine i obnovljivih izvora. U ovoj godini u proizvodnji imaćemo potpuno novi blok od 350 megavata u Kostolcu, što će dati dodatnu sigurnost pred narednu zimu.

Novi projekti za još više megavata

Kako navode iz EPS, firma radi po dobro osmišljenoj strategiji.

- Efekti postavljene strategije videli su se već u četvrtom kvartalu 2022, kada je ostvaren pozitivan finansijski rezultat od 5,8 milijardi dinara. Zahvaljujući merama za stabilizaciju poslovanja u 2022. ostvareno je smanjenje troškova od 24 milijarde dinara. Racionalizacijom javnih nabavki zabeležene su uštede od 1,5 milijardi dinara. Menadžment EPS ubrzano radi i na novim projektima. Od polovine prošle godine intenzivirao se projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica, planirane snage 628 megavata. Radi se na projektnoj dokumentaciji, a za EPS je to ključni projekat i preduslov da Srbija ima veće učešće obnovljivih izvora u budućnosti. Uveliko se radi na pripremama za izgradnju vetroparka Kostolac snage 66 megavata, koji bi trebalo da bude na mreži krajem sledeće godine - ističu iz "Elektroprivrede Srbije".

Foto: www.profimedia.rs

 

Solarni paneli na krovovima

U toku je tender za izbor izvođača radova za solarnu elektranu na krovovima TENT, koja bi trebalo da proizvodi prvu zelenu energiju počev od 2024. Godinu dana kasnije planirano je da solarni paneli budu postavljeni i na krovovima druge velike termoelektrane TENT B. I na pepelištima termoelektrana Kolubara A i Morava trebalo bi da u narednim godinama bude instalirano 71 i 45 solarnih megavata, dok su na području Kostolca planirane solarne elektrane Srednje kostolačko ostrvo snage 97 megavata i Klenovnik od oko 250 megavata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading