KO TO TAMO MULJA?! SKANDAL U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD U VRŠCU: Sa ocem nisu ni razgovarali, pa poslali predlog da viđa dete (2) samo u IGRAONICI!

Autor:

Vesti

27.02.2023

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neko nešto opasno mulja u Centru za socijalni rad u Vršcu!

KO TO TAMO MULJA?! SKANDAL U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD U VRŠCU: Sa ocem nisu ni razgovarali, pa poslali predlog da viđa dete (2) samo u IGRAONICI!

Foto: N. Mutić/N. Pančić

Ovo je jedini mogući zaključak za svakog ko pročita dokumentaciju o slučaju dvogodišnjeg dečaka L. J. Njega otac, kako traži pomenuti centar, može da viđa jednom sedmično na dva sata, plus svake druge subote, takođe na dva sata, i to, ni manje ni više, nego u igraonici?!

Kako se došlo do ovakvog epiloga, zbog kog se vodi i sudski spor, uz podnetu krivičnu prijavu protiv pojedinih službenika vršačkog centra, nešto kasnije. Za početak, da biste videli koliko je sve sumnjivo i sumanuto (najblaže rečeno), recimo da je M. O., dečakova majka, iako to nije imala pravo da učini bez saglasnosti oca, neovlašćeno promenila prebivalište deteta samo da bi za ceo slučaj bio nadležan Centar za socijalni rad u Vršcu, gde, očigledno, ima prođu.

- N. J., otac dečaka, jeste iz Beograda, gde se pred Prvim osnovnim sudom i vodi postupak, u kom treba da bude odlučeno kome će biti dodeljeno starateljstvo i kako će se regulisati međusobni odnosi roditelja u pogledu viđanja deteta. Samim tim, svaka logika, i pravna i životna, kaže da je nadležan Centar za socijalni rad u Beogradu. Majka je, međutim, mimo propisa, sama promenila prebivalište deteta, po svemu sudeći, u dogovoru s nekim u Vršcu pošto je ona rodom iz tog grada i tako je za dete postao nadležan naš centar - objašnjava za naš list sagovornik iz vršačkog centra, koji nam je i ukazao na ovaj slučaj jer, kako kaže, ne može više da gleda šta rade neke njegove kolege.

Već pod nadzorom zbog ubistva deteta

Punomoćnici dečakovog oca podneli su krivičnu prijavu protiv Tatjane Daničić, koja vodi ovaj slučaj, Milutina Marinkovića, supervizora, kao i Mirjane Knežević, v. d. direktorke Centra za socijalni rad u Vršcu. Ovaj centar, inače, već je pod nadzorom zbog očiglednih propusta u radu vezanih za slučaj koji se, nažalost, tragično okončao, kada je početkom oktobra Marko B. (35) iz tog grada usmrtio trogodišnju ćerkicu Petru, pa se ubio.

Prema njegovim rečima, slučajno je imao uvid u dokumentaciju vezanu za ovaj predmet.

- Dvaput sam u neverici trljao oči. Ljudi moji, ovo je nepravda kakve nema. Već na prvi pogled mi je sve bilo jasno. Zamislite, oni su sudu poslali izveštaj u kojem sami priznaju da nisu ni razgovarali s ocem deteta, zamislite sad, zato što živi u Beogradu. Ej, u Beogradu, kao da je Njujork u pitanju. Sramota me je što radim u istoj ustanovi s takvim kolegama - navodi naš sagovornik i dodaje da je poseban nonsens što su ocu odredili da dvogodišnje dete viđa u igraonici.

Pitanja na koje nam nisu odgovorili

1. Da li je uobičajeno da deca sa očevima održavaju lične odnose u igraonicama?

2. Da li je uobičajeno da svoje izveštaje GCSR zasniva isključivo na izjavi jednog roditelja?
3. Da li je funkcija GCSR da "podržava navode iz tužbe tužioca", kako ste naveli u svom izveštaju?
4. Da li je zakonito da jedan roditelj bez saglasnosti drugog promeni prebivalište deteta?
5. Zašto GCSR ignoriše činjenicu da je jedan roditelj neovlašćeno promenio prebivalište detetu, upravo da bi na veštački način zasnovao nadležnost centra u Vršcu?
6. Da li je upravo ovakva sadržina izveštaja GCSR Vršac posledica neovlašćene promene prebivališta deteta od majke?
7. Da li neko od vaših zaposlenih ima bilo kakve skrivene motive postupanja u ovom slučaju, tačnije motive koji se ne zasnivaju na propisima i interesu deteta?
8. Da li je tačno da je vaša ustanova pod nadzorom zbog mogućih propusta u jednom ili više slučajeva? Ukoliko je tačno, o koliko se slučajeva radi?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Kiki

28.02.2023 18:44

Pojačati kontrolu nad radom centara za socijalni rad.