REKLA SAM SVIMA ŠTA ĆE DA SE DOGODI: Suzana Budimirović o ubistvu ćerkice Petre

Autor:

Hronika

08.10.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neutešna majka na protestu u Vršcu poručila da će, čim smogne snage da ispriča kompletnu istinu, ko sve nije čuo njene vapaje za pomoć.

REKLA SAM SVIMA ŠTA ĆE DA SE DOGODI: Suzana Budimirović o ubistvu ćerkice Petre

Foto: Facebook

Suzana Budimirović, majka Petre (2), koju je u utorak u kadici za kupanje beba udavio otac Marko i zatim se obesio, tvrdi da joj službenici institucija kojima se obraćala, kao žrtva suprugovog višegodišnjeg nasilja, nisu verovali iako ih je upozoravala da može da se dogodi ubistvo.

- Sve ću da ispričam šta sam prošla i koliko se ženi ne veruje. Borac sam i izdržaću sve, zbog Petre, da spasavam drugu decu i žene. Svako ime ću da kažem, svako ko me primio i kome sam pričala. Samo da se drugima ne desi. Nikako ne sme da prođe nekažnjeno. Koliko propusta, koliko neverovanja ženi, još je trebalo na psihijatriju da me spakuju. Rekla sam svima da će ovo da se desi. Rekla sam prvog dana - poručila je Suzana na protestu juče organizovanom u Vršcu. Stotinak Vrščana je više sati protestovalo ispred Centra za socijalni rad, Osnovnog suda i stanice policije sa zahtevom da se ispita čitav slučaj da bi se pronašli krivci u institucijama, zbog čijih propusta je došlo do zločina.

Republika

Foto: ST.N.Mutic

 

Neutešna majka u obraćanju sugrađanima, dok su je sa strane pridržavali majka i brat, poručila je da će za nekoliko dana, čim smogne snage, da ispriča kompletnu istinu o teroru koji je prolazila kao žrtva suprugovog nasilja i kako nadležni nisu čuli njene vapaje za pomoć.

"Krv je na vašim rukama"

Vrščani su juče nosili visoko podignute parole s pitanjima za zaposlene u Centru za socijalni rad, policiji, sudu i tužilaštvu. Na beloj pozadini pisalo je: "Imena žrtava su Petra i Suzana, tražimo saučesnike", "Tražimo imena saučesnika u zločinu", "Krv je na vašim rukama", "Žene će vam doći glave", "Ne želimo ovakve institucije da nas štite".

Suzanina porodica i prijatelji ubeđeni su da se drugačije moralo reagovati na njene prijave za nasilje u porodici po kojima je suprug pet godina zlostavljao i zverski tukao, te da je trebalo da institucije značajniju pažnju posvete detetu iz te porodice. Marko Budimirović je bio osuđen na uslovnu kaznu zatvora i obavezno psihijatrijsko lečenje, a neometano je provodio vreme s ćerkom i to je sada pod velikim znakom pitanja.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Zoran Pašalić

Zvanične institucije su se oglasile povodom ubistva u Vršcu, a zaštitnik građana Zoran Pašalić se, po sopstvenoj inicijativi, uključio sa zahtevima koje je uputio sistemu socijalne zaštite u Pokrajini i MUP Srbije da ga obaveste o postupanju policijske stanice u Vršcu. Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku ispituje rad Centra za socijalni rad Vršac, policije i suda, o kojima će obavestiti Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje se takođe zauzelo za slučaj.

Centar za socijalni rad Vršac juče je zvanično saopštio da u njihovom postupanju nije bilo propusta iako je inspekcija prema navodima upućenih već utvrdila neke propuste nadležnih u lancu postupanja.

- Centar za socijalni rad Vršac nije vršio postupak poveravanja maloletnog deteta niti predlagao model viđanja deteta s ocem jer postupak za razvod braka nije bio ni pokrenut, pa, samim tim, nije bilo ni moguće dodeliti starateljstvo niti dati bilo kakvo mišljenje o modelu viđanja - naveli su iz pomenutog centra.

Ipak, krajnji sud o propustima Pokrajinski sekretarijat daće tek po kompletiranju svih ispitivanja.

Sociolog: Bilo je mnogo propusta

Republika

Foto: Youtube/Printskrin

Zorica Mršević

Prof. dr Zorica Mršević, sociolog, tvrdi da je u ovom slučaju bilo mnogo propusta.

- Ceo slučaj bih nazvala zapuštenim slučajem nasilja u porodici. Na ceo slučaj je trebalo energičnije da se interveniše. Posebno poslednji momenat pred tragediju, kada se ona obratila policiji, tada je moglo da dođe do neke intervencije koja bi sprečila ubistvo. Imam utisak da je propusta toliko da je to na nivou saučesništva. Mislim da je on jasno odavao utisak čoveka koji ne blefira i koji je spreman da ide do kraja. Očekujem epilog - rekla je Mrševićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
tvrodlav

07.01.2023 21:09

Nije da joj nisu verovali sta je pricala, njih to ne zanima jer su sektasi koji se odbacuju odgovornost i prebacuju krivicu sa socijalnog na pocliciju pa na psihijatriju pa na sudstvo.. i prave neki krug, koji vodi do katastrofalnih posledica