POTROŠAČKA PATROLA: KEČAP ILI ŠEĆERNA VODICA? U boci hajnca više od 100 grama šečera (VIDEO)

Autor:

Vesti

21.02.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedemo ga u sendvičima, na pici, s hamburgerom i pomfritom, testeninom... Kečap je definitivno omiljeni dodatak većine ljudi.

Međutim, ono što mnogi ne znaju (ili na to možda ne obraćaju pažnju) jeste koliko ovaj sos obiluje šećerom


Čak četvrtinu pakovanja industrijski proizvedenog kečapa čini čist šećer, a, recimo, jedna supena kašika kečapa sadrži više šećera nego keks s komadićima čokolade, oko tri grama. Prema savetima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), maksimalna dnevna količina šećera koji je bezbedno uneti u organizam je 25 grama ili šest supenih kašika. Međutim, kada samo jedna kašika kečapa ima tri grama zaslađivača, jasno vam je koliko mi svakodnevno unosimo u sebe ogromnu količinu šećera.

Da bismo pokazali koliko šećera unosimo samo putem kečapa, u "Potrošačkoj patroli" smo napravili istraživanje. Kupili smo kečap četiri različita proizvođača i šećer u kocki. Jedna kockica ima pet grama i na osnovu podataka s deklaracije o sadržaju izračunali smo koliko jedna flaša kečapa sadrži šećera. 

Količine su takve da smo se nakon našeg malog istraživanja, bukvalno, šokirali, a u videu pogledajte kako je sve to izgledalo. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading