U SRBIJI RASTE BROJ OBOLELIH OD MALIH BOGINJA! Potrvđeno je i prisustvo sva tri tipa virusa izazivača gripa!

Autor:

Vesti

14.02.2023

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemija je pod kontrolom.

U SRBIJI RASTE BROJ OBOLELIH OD MALIH BOGINJA! Potrvđeno je i prisustvo sva tri tipa virusa izazivača gripa!

Foto: www.profimedia.rs

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović istakla je da je za mesec dana u Smederevu zabeleženo 28 slučajeva, kao i jedan slučaj zaraze malim boginjama u Novom Sadu.

Epidemija je pod kontrolom, kaže i apeluje na roditelje da obavezno vakcinišu decu.

Jovanovićeva je rekla i da su potvrđena sva tri virusa izazivača gripa, a da je prethodne sedmice registrovano više od 11.000 oboljenja sličnih gripu i to najviše kod dece.

- Na teritoriji Smedereva je registrovano 28 slučajeva, jedan je poreklom iz Novog Sada. Situacija je pod kontrolom, ali i dalje apelujemo da roditelji, ukoliko to nisu učinili do sada, posete pedijatra i da se obavi vakcinacija - kazala je Jovanovićeva za RTS.

Deca obavezno da prime MMR!

Podseća da je neophodno da deca prime MMR vakcinu kada navrše 12 meseci i pre polaska u školu, odnosno u sedmoj godini, kako bi došlo do individualne zaštite i da ne bi obolela od malih boginja.

Posebno ukazuje da je prethodne sedmice registrovano više od 11.000 oboljenja sličnih gripu.

- Potvrđene su sve tri vrste, odnosno izazivača gripa, AH1, AH3 i B virus. Istovremeno, najveća učestalost pojave respiratornih oboljenja sličnih gripu je u uzrastu od 0 do 4 godine i od 5 do 14 godina. Dakle, deca su nam kao i uvek najpogođenija - istakla je direktorka "Batuta".

Objašnjava da se klinička slika povezuje sa manifestacijom svih respiratornih virusa i najčešće je visoka temperatura, gastrointestinalne tegobe. Sve traje najmanje pet do sedam dana i najvažnije je slušati savete lekara.

Takođe, Jovanovićeva naglašava da još nije kasno za vakcinaciju protiv gripa i da se građani, posebno pacijenti iz rizičnih grupa obrate svojim lekarima.

Navodi da je poslednje istraživanje populacije ukazalo na pad fizičke aktivnosti kada su u pitanju najmlađi, školska deca uzrasta od petog do prvog razreda srednje škole.

Dečaci du i dalje u odosu prema devojčicama duplo više aktivniji, ali to, kaže Jovanovićeva još uvek nije dovoljno.

- Prema poslednjim podacima SO savetuje se da je neophodno biti fizički aktivan jedan sat tokom dana. Intenzivnija fizička aktivnost je preporučena da bude najmanje tri puta nedeljno - naglašava doktorka.

Institut za javno zdravlje poseduje savetovalište za ishranu koje radi svakog radnog dana od 8 do 15 časova. TPutem telefona se mogu zakazati pregledi kada neka osoba ima i problem s telesnom težinom.

- Rad savetovališta je samo jedan od načina da budemo zdravi u narednom periodu - poručuje Jovanovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading