NA OVIH 5 TAČAKA VAM JE KAMERA SUDIJA: Počelo kažnjavanje vozača novim sistemom (VIDEO)

Autor:

Vesti

11.02.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kazne na osnovu automatskog snimka u rasponu od 40.000 do 120.000 dinara, uz kaznene poene, moguća i zabrana upravljanja vozilom.

NA OVIH 5 TAČAKA VAM JE KAMERA SUDIJA: Počelo kažnjavanje vozača novim sistemom (VIDEO)

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Oni koji su se dosad uzdali u božju pomoć kad jure kroz crveno svetlo, u nadi da ih neće uhvatiti saobraćajni policajci, moraju dobro da razmisle. Juče je, posle perioda testiranja, u Beogradu proradio novi sistem kažnjavanja nesavesnih vozača. Nepristrasni snimak na video-kameri odlučiće da li će platiti kaznu u rasponu od 40.000 do 120.000 dinara, uz rizik da dobije i 14 kaznenih poena.

Ono što je novo jeste da će kamere pomoću odgovarajućeg softvera detektovati vozila koja prođu semafor na crveno svetlo i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja. Sistem je automatizovan i nema mogućnost uticaja ljudskog faktora, dakle, nema pomoći onom koga ovaj sistem uhvati u prekršaju.

- Cilj nije da se puni budžet, nego da zaštitimo svaki život - objašnjava Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Uz novčani deo kazne, dobijaju se i kazneni poeni i sledi zabrana upravljanja vozilom. Ukoliko za 10 minuta neko dva puta prođe na crveno svetlo, biće kažnjen i za nasilničku vožnju.

Kamere ne samo da hvataju vozače koji prolaze na crveno već registruju i upotrebu sigurnosnog pojasa, korišćenje mobilnog telefona, loše prestrojavanje.

Za početak, sistem je od juče aktivan na pet lokacija u prestonici (pogledaj tabelu), a u sistemu ih je, inače, oko 600.

- Najpre kontrolišemo prolazak na crveno svetlo, a u drugoj fazi, koja počinje uskoro, počećemo kontrolu prekoračenja brzine u zoni raskrsnice - kaže potpukovnik MUP Dejan Stević.

On navodi da u MUP očekuju izuzetnu efikasnost primene novog sistema.

- Ovo su najmoderniji sistemi za detekciju prekršaja. U Beogradu, gde je najfrekventniji saobraćaj, policijski službenici, u proseku, dnevno procesuiraju dva vozača za prolazak na crveno svetlo. Mi smo tokom ove faze testiranja sistema detektovali između 60 i 70 prolazaka - otkriva Stević.

Da je uvođenje takvog sistema neophodno, potvrđuje i crna statistika.

Jeziv podatak je da se od 2017. dogodilo oko 2.000 saobraćajnih nezgoda zbog prolaska kroz crveno svetlo. Poginulo je 25 osoba, a oko 1.900 je lakše i teže povređeno.

VOZAČ: MNOGI ĆE SE SAD OPAMETITI

Osim kamera koje će automatski kažnjavati bahate vozače, ekipa Republike uočila je povećani broj saobraćajnih policajaca na lokacijama poput Slavije i Autokomande.

Kako smo mogli da primetimo, dobar deo vozača upoznat je s merama.

- Verujem da će se mnogi nemarni vozači opametiti sada, kada znaju da će za svaki bahati postupak dobiti kaznu, koja ih može čak koštati i vozačke dozvole. Takođe sam siguran da će biti manje saobraćajnih nezgoda - rekao je jedan od vozača za naš portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zeleno svetlo

12.02.2023 10:17

Mogli bi da rešite signalizaciju na semaforu kod Hajd parka pravac od Šehera ka gradu na Senjaku jer ne postoji isprekidano zeleno svetlo već se odmah pali žuto pa je teško u trenutku zaustaviti vozilo a to je po zakonu prekršaj takođe.