Danas je počela isplata penzija uvećanih za 12,1 odsto

Autor: PROMO

Vesti

02.02.2023

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važna vest za naše penzionere je da danas počinje isplata uvećanih januarskih primanja za 12,1 odsto.

Danas je počela isplata penzija uvećanih za 12,1 odsto

Foto: PIO fond

Prva kategorija penzionera samostalnih delatnosti danas je primila više iznose penzija, poljoprivredni i vojni penzioenri će primiti 4. februara, a penzionerima iz kategorije zaposlenih povećane januarske penzije će se isplaćivati od 9. februara. Ukupna prosečna penzija u Srbiji, zahvaljujući ovom uvećanju, kao i prethodnom novembarskom od 9 odsto, biće oko 37.825 dinara. 

Relja Ognjenović, direktor Fonda PIO, naglašava da je ovo najviše povećanje penzija, i  do sada nije zabeležen dvocifren procenat redovnog usklađivanja:  

- Januarsko povećanje penzija od 12,1 odsto, a u novembru smo imali vanredno povećanje od 9 odsto, što znači da su u poslednja dva meseca penzije ukupno povećane za 20,8 odsto. Ovo je najviši procenat uvećanja penzija u novijoj istoriji. Danas smo počeli sa isplatom januarskih penzija i do 10. februara svi korisnici će primiti značajno uvećane prinadležnosti. Osim penzija povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, što se korisnicima koji su ostvarili to pravo isplaćuje uz penziju. Penzionerima kojima je visina penzije do 48.927,15 dinara, nastavljamo da isplaćujemo novčani iznos kao uvećanje uz penziju do 5%, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije.

U prilog svemu idu i podaci o dobrim finansijskim rezultatima Fonda u ostvarenju izvornih prihoda:

- U januaru 2023. godine naplaćeno je 1,7 milijardi dinara više od planiranog, a u odnosu na isti mesec prethodne godine beležimo 9% više prihode. Dobar trend naplate doprinosa se nastavlja, što znači da nam je ekonomija u stabilnom stanju, broj zaposlenih se povećava, kao i zarade zaposlenih. Efekat ovakvih kretanja za penzinere su penzije uvećane u dvocifrenom procentu  – kaže Relja Ognjenović.

Ognjenović podseća da su u januaru prethodne godine penzije povećane za 5,5 odsto, u februaru je svim korisnicima isplaćena jednokratna pomoć od 20.000 dinara, u novembru su penzije vanredno uvećane za 9 odsto, a cele godine je isplaćivan novčani iznos kao uvećanje uz penziju za penzionere sa nižim penzijama. 

- Od maja do kraja godine Fond PIO je za 85 odsto penzionera isplaćivao penzije iz sopstvenih prihoda, bez povlačenja dotacija iz republičkog budžeta kako je bilo planirano. Sve smo to uspeli jer su prihodi Fonda bili iznad očekivanog, zahvaljujući nominalnom rastu zarada i kontinuiranom rastu registrovane zaposlenosti, što je odraz stabilne i otporne ekonomije naše zemlje.  U periodu od 2012. godine do danas penzije su kumulativno uvećane za 57 odsto. To je potvrda odgovornog zalaganja države da se standard penzionera poboljša – ističe Ognjenović.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading