ČOKO OLOVO! Lindt trovači: Šokantni rezultati analiza!

Autor:

Vesti

31.01.2023

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanja su pokazala da 23 od 28 čokolada sadrži teške metale.

ČOKO OLOVO! Lindt trovači: Šokantni rezultati analiza!

Foto: Shutterstock

Reklamiraju se kao zdravije opcije, a zapravo, štete našem organizmu. Istraživanje koje je sprovela međunarodna organizacija Consumer Report pokazalo je da je 23 od 28 testiranih čokolada sadržalo teške metale koje po naš organizam mogu imati i ozbiljne posledice.

U čokoladama, među kojima su i one koje se može naći na našem tržištu, potvrđeno je prisustvo kadmijuma i olova.

Među njima su čakolade brenda Lindt sa 70 i 85 odsto kakaa. Takođe, među njima su i Toni's Chococoneli čokolade, kao i poznati svetski brendovi poput belgijske Godiva, Hershei, Lili's i mnogi drugi.

Foto: Shutterstock

Čokolada ilustracija

Lindt's Ekcellence, crna čokolada sa 85 odsto kakaa, jedna od deset sa povećanim nivoom olova ima 166 odsto više od zakonske granice, dok je Lindtova tamna čokoladna sa 70 procenata kakaa ima 116 procenata veći nivo kadmijuma od propisanog, pokazuje istraživanje. 

- Olovo stvarno ne bi trebalo da se nađe u hrani. Crnu čokoladu uzimaju sportisti i visokosvesni ljudi koji  vode računa o ishrani, a ispostavlja se da sami sebe truju - počinje priču za naš portal Milka Raičević, nutricionistkinja.

Pogotovo je problematično ako se čokolada konzumira svakodnevno, kao što sportisti to rade. Raičević je istakla i da je prisustvo metala 166 puta veće od dozvoljene koncentracije ništa drugo do trovanje.

- Po meni je to ubistvo putem hrane!

Foto: Photo by amirali mirhashemian on Unsplash

Čokolada ilustracija

Kaže i da se, nakon informacije koju je dobila od naše ekipe, i sama se oseća kao trovač, budući da je preporučuje svojim pacijentima.

Teški metali u kakau su iz zemlje?!

Unos teških metala može dovesti do raznih oštećenja. Kod odraslih su ugroženi nervni sistem, bubrezi, a mogu se javiti i problemi sa reproduktivnim zdravljem, navode stručnjaci. Unos teških metala mogu izazvati smetnje u razvoju, saglasni su stručnjaci.

Radmila Tomić, specijalista sanitarne hemije, za Republiku je rekla da olovo može proći i kroz placentu i na taj način ugroziti nerođeno dete.

Foto: Photo by Taisiia Shestopal on Unsplash

Čokolada ilustracija

- Kadmijom se koncentruje u kakau. Ako je kadmijum bio u zemljištu, onda je logično očekivati da se nađe i u kakau, odnosno čokoladi. Kadmijum se slabo resorbuje u hrani i najčešće se izbacuje fecesom. Resorbcija može biti veća, ako ima manjka kalcijuma, fosfora, cinka, gvožđa i fosfora u ishrani. Deponuje se u jetri, a potvrđena je povezanost sa kancerom pluća i prostate i svrstan je grupu jedan mogućih kancerogena - ispričala nam je Tomić.

Olovo se, takođe, može naći u hrani ukoliko je prisutan u zemljištu. Resorbuje se 10 odsto, kaže, i to zavisi od ostalih nutrijenata koje unosimo.

- Olovo može proći kroz placentu. Izbacuje se putem mokraće, znoja, a može se naći i u majčinom mleku.

Olovo je, ističe, svrstano u grupu 2 mogućih kancerogena.

Iz Lindta nema odgovora!

Nakon saznanja da su se čokolade brenda Lindt našle na ovom spisku, pokušali smo da kontaktiramo sa njima, ali nam se do objavljivanja teksta niko nije javio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading