CRNE TAJNE CRNE ČOKOLADE! Reklamiraju ih kao zdrave, a sadrže OPASNE OTROVE!

Autor:

Vesti

30.01.2023

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naročito su opasne po zdravlje dece.

CRNE TAJNE CRNE ČOKOLADE! Reklamiraju ih kao zdrave, a sadrže OPASNE OTROVE!

Foto: Photo by amirali mirhashemian on Unsplash

Iako se predstavljaju kao zdravije opcije, tamne čokolade, odnosno one sa većim udelom kakaa, sadrže velike količine kadmijuma i olova. 

Najnovije istraživanje međunarodne organizacije Consumer Report pokazuje da je 23 od 28 čokolada sadržalo teške metale, piše Jutarnji list.

Od onih koje se mogu naži na našem tržištu, potvrđeni su metali u čokoladama breda Lindt sa 70 i 85 odsto kakaa. Takođe, među njima su i Toni's Chococoneli čokolade, kao i poznati svetski brendovi poput belgijske Godiva, Hershei, Lili's i mnogi drugi.

Za 23 njih je test pokazao da je dovoljno pojesti samo 25 grama dnevno i tako u organizam uneti veće doze nego što je propisano za bar jedan od testiranih metala, a pet njih sadrži veći nivo od propisanog za oba teška metala. 

U pitanju su dve čokolade brenda Theo, jedna od Trader Joe's, Lili's i Green & Black's, dok je Lindt's Ekcellence crna čokolada sa 85 odsto kakaa jedna od deset sa povećanim nivoom olova - ima 166 odsto više od zakonske granice, dok je Lindtova tamna čokoladna sa 70 procenata kakaa ima 116 procenata veći nivo kadmijuma od propisanog.

Kako kažu stručnjaci, to je velika opasnost po ljudsko zdravlje, naročito po zdravlje dece. Unos teških metala može da izazove smetnje u razvoju, da utiče na razvoj mozga, pa čak i da dovede do nižeg koeficijenta inteligencije.

Kod odraslih, ako su u dužem vremenskom periodu izloženi teškim metalima, mogu se razviti tegobe nervnog sistema, ali i problemi sa bubrezima i reproduktivnim zdravljem. To je inače zabrinjavajuće, uzimajući u obzir da 15% ljudi svakog dana jede čokoladu.

Međutim, test je otkrio pet tamnih čokolada koje predstavljaju sigurnu opciju - dve vrste brenda Ghiradelli sa 72 i 86 odsto kakaa, Mast čokolada sa 80 odsto, Taza čokolada sa 70 i Valrhona sa 85 odsto kakaa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading