IZNENAĐENA SAM ŠTO DECA U OSNOVNOJ ŠKOLI IMAJU PAMETAN TELEFON! Žestoka debata o pristupu internetu: U pripremi novi zakon?

Autor:

Svet

20.01.2023

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amanda Spilman govorila je o sve većoj upotrebi pametnih telefona u najmlađem uzrastu.

IZNENAĐENA SAM ŠTO DECA U OSNOVNOJ ŠKOLI IMAJU PAMETAN TELEFON! Žestoka debata o pristupu internetu: U pripremi novi zakon?

Foto: pixabay.com

 Amanda Spilman, inspektorka za obrazovanje u Velikoj Britaniji, izrazila je iznenađenje kada je čula da deca u osnovnoj i tokom početka srednje škole poseduju mobilne telefone, smatrajući da ne smeju da imaju neograničen pristup internetu i njegovom sadržaju.

- Ne sviđa mi se da mlađa deca imaju neograničen pristup internetu. Veoma sam iznenađen kada deca osnovnog uzrasta imaju pametne telefone, na primer, pa čak i u ranoj srednjoj školi. To je zaista teško upravljati - rekla je za BBC.

Spilman je takođe sugerisala da je uloga roditelja i škola da „obezbede da deca mogu da se izbore sa svim ovim nepoželjnim uticajima“.

Intervju dolazi u trenutku kada se o Predlogu zakona o bezbednosti na mreži vodi žestoka debata, a 50 poslanika trenutno zagovara stroža pravila u zakonodavstvu o bezbednosti dece. Zakon predlaže strožu kontrolu i veću zaštitu dece na društvenim mrežama od nepoželjnog sadržaja.

Republika

Foto: Shutterstock

Dete i mobilni telefon/ Ilustracija

Uprkos njenim stavovima, Udruženje rukovodilaca škola i fakulteta (ASCL) objavilo je rad u kome predlaže dugoročne i kratkoročne promene inspekcijskog sistema.

- Ocenjivane presude su žalosno tupo sredstvo za merenje učinka, ne uzimajući u obzir različite okolnosti u kojima škole rade. Negativne presude dolaze sa velikom stigmom i stvaraju začarani krug koji otežava poboljšanje. Iz razgovora sa članovima znamo da sistem kaznene inspekcije doprinosi krizi zapošljavanja i zadržavanja u obrazovanju tako što povećava pritisak na koji su rukovodioci škola pod, i otežava zapošljavanje visokokvalitetnog osoblja u školama kojima su najpotrebniji - rekao je Džef Barton, generalni sekretar Udruženja lidera škola i koledža.

Tom Midlhurst, specijalista za nastavni plan i program, ocenjivanje i inspekciju u Udruženju lidera škola i koledža, dodao je da oni cene potrebu za nezavisnom inspekcijom i priznaju da trenutni Okvir inspekcije obrazovanja ima pozitivne aspekte. „

- Ali mnogi rukovodioci škola i koledža smatraju da je okvir pogrešan i da Ofsted rizikuje da izgubi poverenje profesije. Mislimo da bi, ukoliko se sprovedu, promene koje su navedene u ovom dokumentu mogle da pomognu da se povrati to poverenje i stvori sistem inspekcije koji je pravedan, pouzdan i u najboljem interesu dece i mladih - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading